Home » Kattennieuws » Hond klopt kat nipt in beste huisdier-test

Hond klopt kat nipt in "beste huisdier"-test

De hond is de beste vriend van de mens, wordt wel eens gezegd. En dat klopt ook, zo blijkt uit een studie die erop gericht was de strijd hond-kat voor eens en altijd te beslechten.

Bij het onderzoek, uitgevoerd door New Scientist, werden elf parameters zoals karakter, intelligentie, nut etc. gemeten. Honden kwamen in zes van de elf categorieën als beste uit de bus, katten scoorden in de vijf andere categorieën het beste.

Katten hebben grotere hersenen in verhouding tot hun lichaamsgrootte. De hersenen bevatten ook meer cellen. Kattenhersenen hebben 1,4 miljoen hersencellen die complexe functies als geheugen en aandacht controleren meer dan hondenhersenen.

Katten zijn ook populairder, met 204 miljoen exemplaren in de top-10 van landen met de meeste katteneigenaars tegenover 173 miljoen honden in de tien landen waar deze dieren het meest in trek zijn.

Katten krijgen ook meer aandacht van mensen, mede dankzij hun onweerstaanbare gespin. Hoewel honden de toon, de lengte, het volume etc. van hun geblaf kunnen aanpassen, kunnen ze hiermee niet op tegen katten.

Op zintuigvlak scoren katten beter. Ze kunnen uitstekend zien in schemerlicht en hebben een groter gehoorbereik en betere geurwaarneming.

Katten zijn bovendien "groenere" huisdieren omdat er minder land moet bewerkt worden om hun kleinere maaltijden te voorzien. Hierdoor laten ze een minder grote ecologische voetafdruk na. Zelfs een kleine hond, zoals een chihuahua, heeft op jaarbasis een grotere ecologische voetafdruk dan de gemiddelde kat.

Maar in de andere zes categorieën, die veelal de interactie tussen mens en dier belichten, halen honden de bovenhand.

De relatie hond-mens bestaat langer dan de relatie kat-mens. Honden werden 135.000 jaar geleden al gedomesticeerd. Katten zijn wat dat betreft eerder nieuwkomers.

Honden bouwen bovendien een sterkere band op met hun baasje. Zelfs 4 maanden oude puppies verkiezen het gezelschap van een mens boven dat van een andere hond, zo heeft een onderzoek uitgewezen.

Ook op vlak van begrijpen scoren honden beter dan katten. Een bepaalde studie leerde dat een border collie met de naam Rico de betekenis van meer dan 200 woorden onder de knie had gekregen.

Honden zijn bovendien in staat menselijke bewegingen te volgen, zoals een uitgestrekte vinger of een knik. Dit lijkt misschien niet indrukwekkend, maar chimpansees hebben hier bijvoorbeeld moeite mee.

Op gebied van problemen oplossen halen honden duidelijk de bovenhand op katten; zo kunnen honden fungeren als geleidehond voor blinden.

Dat maakt de score 5-5, maar op vlak van nut haalden honden het uiteindelijk van katten: honden helpen mensen om hun stress kwijt te raken en ermee gaan wandelen houdt de eigenaars fit en stelt hen in staat nieuwe mensen te ontmoeten.

"Honden kunnen bovendien bommen en drugs opsporen, kinderen helpen leren, races lopen, sledes trekken, personen vinden die onder een lawine begraven liggen en mogelijk zelfs aardbevingen voorspellen."

De studie eindigt met een kwinkslag: "Katten zijn wel handig wanneer je last hebt van knaagdieren."

Bron: hbvl.be

instagram kattenvrienden

"Er werd mij verteld dat de trainingsprocedure met katten moeilijk was. Dat is het niet: de mijne had mij getraind in 2 dagen" - Bill Dana