Alle katten moeten dood volgens Amerikaans ornitholoog

De Amerikaanse ornitholoog en directeur van het Smithsonian migratory birdcenter in Washington Peter Marra pleit er samen met journalist Chris Santella voor alle huiskatten permanent binnen te houden en alle straatkatten "koste wat het kost" van de straat te halen (lees: uitroeien).

In hun boek Cat Wars: The Devastating Consequences of a Cuddly Killer beweren beide heren dat de katten op hun eentje verantwoordelijk zijn voor een massa-uitroeiing van maar liefst 63 soorten vogels, reptielen en zoogdieren. Ze zetten hun stelling kracht bij door het verhaal van Tibbles aan te halen, een huiskat die in de 19de eeuw werd ingevoerd op het Nieuw-Zeelandse Stephans Eiland en daar in een tijdspanne van een jaar de zeldzame stephans-eilandrotswinterkoning heeft uitgeroeid. (Ter info: volgens wikipedia is dit het enige gedocumenteerde geval van uitroeiing door katten.)

Uiteraard duurde het niet lang vooraleer het kattengekke internet op zijn kop stond. Marra werd al vergeleken met Joseph Mengele en zijn boek krijgt vernietigende kritieken van de lezers. De auteur liet het niet aan zijn hart komen en verdedigde zich met de woorden dat dierenasielen nu al massaal katten afslachten.

Dat Peter Marra geen kattenvriend is, staat echter als een paal boven water.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill