Home » Kattennieuws » Rijken draaien botten van bedreigde tijger in wijn

Rijken draaien botten van bedreigde tijger in wijn

Zondag start het Chinese jaar van de Tijger, een jaar dat meteen cruciaal kan blijken voor de bescherming van de Aziatische diersoort, zeggen milieugroeperingen. Intussen drinken rijke Chinezen wijn waarin tijgerbotten verwerkt zijn.

Het Wereldnatuurfonds (WWF) schat dat er nog ongeveer 3.200 tijgers overleven in het wild. In het vorige Jaar van de Tijger, in 1998, werd de populatie wilde tijgers nog geschat op vijf- tot zevenduizend dieren. "Nu veel Aziatische landen zich klaarmaken om het Jaar van de Tijger te vieren, zijn veel milieuorganisaties minder vreugdevol", zegt Sybille Klenzendorf, van het WWF.

"2010 wordt misschien wel de laatste kans voor de tijger" zegt ook Mike Baltzer, directeur van het Global Tiger Initiative (GTI), een coalitie van regeringen, agentschappen en organisaties. "Maar er kan nog heel wat gebeuren en er is reden om optimistisch te zijn".

Er zijn alvast een hoop initiatieven gepland om de tijger dit jaar een duwtje in de rug te geven. Eind vorige maand kwamen de ministers van dertien landen met een tijgerpopulatie bijeen om de diersoort te redden. Ze spraken af om de tijgerpopulatie tegen 2022 te laten verdubbelen, onder meer door nieuwe wegen in tijgerhabitat te verbieden en maatregelen te nemen tegen stroperij.

Begin vorige eeuw waren er naar schatting nog honderdduizend tijgers, maar sindsdien hebben verschillende factoren de soort zwaar getroffen. Zo is 90 procent van de tijgerhabitat verloren gegaan en is de illegale handel in tijgerproducten, onder meer voor Chinese geneesmiddelen, sterk gebleven. Tijgerbotten worden ook gebruikt in wijn voor de nieuwe Chinese rijken.

Bron: hbvl.be

instagram kattenvrienden

"In vroegere tijden werden katten aanbeden als goden. Ze zijn dit nooit vergeten" - Terry Pratchett