Home » Kattennieuws » Ook huisdieren hebben last van herfstblues

Ook huisdieren hebben last van herfstblues

Ongeveer een op drie van onze dierbare viervoeters hebben last van de herfstblues. De honden en katten vertonen daarbij hetzelfde gedrag als mensen: zich troosten met voedsel, om de gevoelens van vermoeidheid en depressie te bevechten. Wie er dus op rekende dat haar vrolijk kwispelende hond de donkere wolken ging verdrijven, zou wel eens op zijn honger kunnen blijven zitten.

Minder vrolijk

De cijfers komen van een toonaangevende Britse liefdadigheidsvereniging voor dieren. En op drie hondeneigenaars zegt dat zijn of haar viervoeter aanzienlijk minder vrolijk is. De helft merkte dat de hond meer sliep, ongeveer veertig procent vindt dat de hond minder actief is. Bij kateigenaars zijn de cijfers ongeveer dezelfde: n op drie vond de miauwende viervoeter 'droeviger' en minder actief. En op vier vindt dat viervoeterlief meer eet.

Te weinig licht

Herfstblues wordt veroorzaakt doordat er minder licht is, wat leidt tot een chemisch onevenwicht in dat deel van de hersenen dat slaap, humeur, activiteit en eetlust regelt. Meer bepaald het niveau van het hormoon melatonine speelt een rol.

Dierenartsen denken dan ook dat de slechte zomer n de vroege nachten een invloed hebben op het humeur van onze huisdieren. Eigenaars wordt aangeraden de dieren een evenwichtig dieet voor te schotelen en voldoende te bewegen.

Bron: hln.be

instagram kattenvrienden

"Honden komen wanneer ze geroepen worden. Katten nemen de boodschap aan en komen er later op terug" - Mary Bly