Home » Kattennieuws » Kat en kleine hond wel, konijn niet mee in vliegtuig

Kat en kleine hond wel, konijn niet mee in vliegtuig

Paris Hilton mag haar chihuahua bij de KLM wel mee aan boord meenemen. Het hondje mag niet op schoot, maar wel in een reistas onder de stoel. Bij Martinair mag het huisdier niet mee en bij Transavia tegen betaling van dertig euro.

Het zijn enkele van de vele wetenswaardigheden over het vervoeren van bagage die de Haarlemmer Christiaan Verwer heeft verzameld. En het probleem met de hondjes is nog groter, want bij de KLM mag het beest inclusief de tas niet meer wegen dan zes kilo, terwijl bij Corendon de grens op vijf kilo zit. En bij de KLM mag het beest met tas niet langer zijn dan 43 centimeter, terwijl Corendon dat tot 55 centimeter toelaat. Martinair en EasyJet laten helemaal geen huisdieren in de cabine toe, terwijl de KLM wel katten en kleine hondjes toelaat, maar geen konijn of cavia. En bij Transavia moeten de dieren minimaal drie maanden oud zijn.

Als passagier zou je gek worden van al die regels, maar voor Verwer is het juist de sport om ze allemaal op een rij te zetten. ,,Bagage is een aparte wereld met ontzettend veel regels en tarieven per maatschappij. Ik ben begonnen met alle luchtvaartmaatschappijen die op Nederland vliegen. Dat zijn er 95. Dat overzicht is bijna klaar. Ik zoek op sites naar regels over het meenemen van rolstoelen, fietsen, wapens, sportuitrusting, koffers, laptops, vloeistoffen, buggy's, blinde geleidehonden en dergelijke. Bij de meeste maatschappijen mag een blinde gratis zijn geleidehond meenemen. Rolstoelen mogen meestal ook gratis mee in de cabine of het ruim, maar Ryanair weigert rolstoelen.

Logisch, want die maatschappij wil zo snel mogelijk laden en lossen. Bovendien heeft Ryanair er als prijsvechter een sport van gemaakt om overal extra voor te laten betalen. Je moet daar niet alleen voor je bagage betalen, maar in de toekomst moet je het zelf naar het toestel brengen. Betalen voor bagage is inmiddels bigbusiness geworden. Vorig jaar ging het om 1,15 miljard dollar voor binnenlandse vluchten in de VS'', weet Verwer.

Met zijn onderzoek is de Haarlemmer nu internationaal gegaan. In totaal 275 maatschappijen heeft hij in zijn systeem staan. Het vertalen van sites is soms een probleem en voor sommige vragen mailt hij de maatschappijen. Met de gegevens wil hij particulieren en reisbureaus helpen met hun bagageprobleem. ,,Wanneer iemand van Amsterdam naar een plek in Zuid-Amerika wil met specifieke bagage, dan kan ik nagaan bij welke maatschappij op die route dat wel of niet is toegestaan en tegen welke prijs'', legt Verwer de werkwijze uit. Via de site www.vliegbagage.nl kunnen de zoekopdrachten worden ingediend.

Van huis uit is Verwer juridisch adviseur op het gebied van transport en mijnbouw. Indertijd promoveerde hij op schaderegelingen voor bagage aan boord van vliegtuigen. Inmiddels is hij vier jaar met vut en heeft hij zich weer gestort op het fenomeen bagage. ,,Ik laat overigens invoerregels van landen buiten beschouwing. Meestal gaat het om beperkingen bij het meenemen van levensmiddelen. Dat moeten reizigers zelf maar opzoeken.''

Bron: haarlemsdagblad.nl

instagram kattenvrienden

"Er zijn twee manier om te ontsnappen aan de ellende van het leven: muziek en katten." - Albert Schweitzer