Home » Kattennieuws » Zoektocht naar poema op Veluwe gaat door

Zoektocht naar poema op Veluwe gaat door

Politie, jachtopzieners en de marechaussee gaan woensdag op volle sterkte door met zoeken naar een mogelijk loslopende poema in de Veluwse bossen rond Ede. De politie waarschuwt wandelaars en fietsers dringend het gebied te mijden, aangezien deskundigen hebben gewaarschuwd dat de poema gevaarlijk kan zijn, zegt een woordvoerder.

Het is nog volstrekt onduidelijk waar de poema vandaan is gekomen. Bij de politie heeft zich nog niemand gemeld die zo'n huisdier kwijt is. Het staat vast dat het dier niet recent is ontsnapt uit een een dierentuin. Roofdierenopvang Pantera denkt dat het misschien om hetzelfde dier gaat dat enkele jaren geleden in Brabant en Limburg ook al is gesignaleerd. Volgens Pantera is jacht op dit dier zinloos, aangezien hij te snel en te slim is om zich te laten vangen, aldus een woordvoerder woensdagmorgen.

Alle partijen die bij de jacht op de poema zijn betrokken, overleggen woensdagmorgen opnieuw over de manier van aanpak als het dier in het zicht komt. "De deskundigen spreken elkaar tegen. Tot nu toe is het meest gehoorde advies om het dier dood te schieten, aangezien je niet zo dichtbij kan komen dat een verdovingspistool een optie is. Dat kan pas op ongeveer 20 meter afstand en daar blijft zo'n gevaarlijk roofdier echt niet op wachten" , zegt de politiewoordvoerder.

Bij de politie melden zich al diverse mensen met ongevraagde adviezen. " Dat hoeven ze niet te doen, want we gaan vandaag zelf nog informatie inwinnen." Ook heeft de politie geen behoefte aan vrijwilligers die mee willen helpen om het dier te vangen. "Dat is veel te gevaarlijk. De mensen onderschatten het gevaar; met een poema moet je volgens degenen die het weten kunnen heel voorzichtig zijn", aldus de zegsman.

Afgelopen weekeinde zijn bij Harskamp de eerste sporen van de poema gevonden. In de dagen daarna zijn meer sporen gevonden en hebben enkele mensen een glimp van het dier gezien. Jachtopzieners hebben aangevreten wild aangetroffen. Daarom is besloten een grootschalige drijfjacht op de poema te openen. Het is nog niet bekend hoelang de jacht doorgaat. Het natuurgebied is te groot om af te sluiten, maar de politie zal iedereen die er loopt of fietst adviseren rechtsomkeert te maken.

Bron: de telegraaf

instagram kattenvrienden

"Als er een universeel geluid moest zijn dat de vrede moest uitbeelden, zou ik stemmen voor kattengespin." - Barbara L. Diamond