Home » Kattennieuws » Suikerziekte wordt groot probleem bij katten

Suikerziekte wordt groot probleem bij katten

Diabetes wordt de belangrijkste ziekte bij katten. Dat komt omdat die dieren net als mensen steeds dikker worden. Eén op de 230 katten lijdt nu aan suiker in Engeland, en dat aantal groeit rap. De dieren kopiëren het gedrag van de baas: te veel eten en nog minder bewegen. Overigens gelden dezelfde problemen voor honden: 40 procent is te dik en een kwart is rondweg moddervet.

Volgens de universiteit van Edinburgh die het onderzoek uitvoert, kopiëren de huisdieren het gedrag van de baasjes. En die worden ook steeds luier en dikker. In de reclame worden honden en katten ook steeds meer neergezet als mensen, waardoor de eigenaar ze ook steeds meer zo gaat behandelen.

Diabetes bij katten komt nu vijf keer zoveel voor als dertig jaar geleden. Een ruime meerderheid lijdt aan type 2 diabetes, volgens de BBC komt dat type vooral bij oudere mensen voor.

Burmese raskatten hebben overigens drie keer zo vaak last van diabetes. Onderzoekers zeggen dat er wel iets aan preventie te doen is: schop je kat wat vaker naar buiten. (anp/hln)

Bron hln.be 07/08/’07

instagram kattenvrienden

"De waarheid over de kat hoort men van de muizen." - Henry Ford