Home » Kattennieuws » Is dit de voorouder van de leeuw?

Is dit de voorouder van de leeuw?

Amerikaanse en Chinese paleontologen hebben in het Himalayagebergte resten van de oudste tot nog toe bekende grote kat ontdekt. De Panthera blytheae leefde zo'n 4 tot 6 miljoen jaar geleden en zet de hele kattenstamboom op zijn kop.

Wetenschappers vermoeden al langer dat grote katten niet in Afrika ontstaan zijn. Tot nog toe waren de oudste resten van grote katten wel op dat continent gevonden. Amerikaanse en Chinese wetenschappers hebben nu in Tibet resten teruggevonden van de oudste tot nog toe bekende grote kat.

De paleontologen hebben tijdens een expeditie in 2010 in het zuidwesten van Tibet honderden beenderen gevonden. In het totaal zijn de resten van minstens 3 katachtigen ontdekt. Een van de schedels was uitzonderlijk goed bewaard. Daarnaast zijn ook resten van dassen, wezels en vossen gevonden.

De nieuwe kattensoort werd Panthera blytheae gedoopt en leefde zo'n 4 tot 6 miljoen jaar geleden. Het dier toont aan dat de grote katten wel degelijk in Aziƫ zijn ontstaan en van daaruit de wereld hebben veroverd. De nieuwe soort zou nauw verwant zijn met het sneeuwluipaard.

De grote katten - waartoe ook deze Panthera blytheae behoort - zijn zo'n 6,37 miljoen jaar geleden een aparte subfamilie gaan vormen binnen de katachtigen en zijn sindsdien afzonderlijk geƫvolueerd van de kleine katten. De nieuwe soort is dus geen voorouder van de gewone huiskat, maar wel van de grote katten zoals de leeuw of de tijger.

Bron: deredactie.be

instagram kattenvrienden

"Ik geloof, dat ook de honden en katten in de hemel komen, en dat elk schepsel een onsterfelijke ziel heeft." - Maarten Luther - Duits predikant (1483-1546)