Home » Kattennieuws » Gaat de West-Afrikaanse leeuw uitsterven?

Gaat de West-Afrikaanse leeuw uitsterven?

De leeuw staat op het punt uit te sterven in West-Afrika. Dat blijkt uit een onderzoek dat is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One. Er zijn momenteel slechts 250 volwassen leeuwen meer over in de regio.

De leeuwen die voorkomen in West-Afrika zijn genetisch afzonderlijk ontwikkeld van hun soortgenoten in de rest van Afrika of in dierentuinen. Als de leeuw in West-Afrika uitsterft, dan sterft er in feite een hele subsoort van de leeuwen uit. In 2005 nog werd verondersteld dat de leeuw voorkomt in 21 verschillende beschermde gebieden in West-Afrika, uit het onderzoek blijkt dat de soort nu nog slechts in 11 van die gebieden voorkomt.

Het totaal aantal leeuwen wordt geschat op 400, onder wie minder dan 250 volwassen exemplaren. "We zijn gechoqueerd door het resultaat van ons onderzoek", meldt Philipp Henschel, een van de onderzoekers aan de BBC. "Veel van de gebieden die we bezocht hadden waren op papier wel beschermde natuurparken, maar in de praktijk is er geen management en vrijwel geen budget om de dieren te beschermen."

Steeds meer leefgebied van de leeuwen wordt ingepalmd door mensen die er landbouwgebied van maken. De dieren zijn ook vaak het doelwit van stropers. "De meeste landen in West-Afrika gaan gebukt onder de extreme armoede of andere grote problemen, waardoor de overheden in die landen vaak andere prioriteiten stellen dan de bescherming van de leeuwen."

Bron: deredactie.be

instagram kattenvrienden

"Kittens worden geboren met hun ogen dicht. Ze openen ze wanneer ze 6 dagen oud zijn, kijken eens goed rond, en sluiten ze dan terug voor het grootste deel van hun leven." - Stephen Baker