Home » Kattennieuws » Tamme leeuwen als schietschijf voor trofeejagers

Tamme leeuwen als schietschijf voor trofeejagers

In Zuid-Afrika is het in toenemende mate populair om toeristen in wildparken met leeuwenwelpen te laten poseren. Maar die praktijken blijken vaak bloedige gevolgen te hebben voor de leeuwen: eens groot worden ze vaak verkocht aan jagers om te worden afgeschoten.

Tientallen privé-wildparken in Zuid-Afrika en Zimbabwe bieden toeristen aan om te wandelen en te spelen met leeuwenwelpen. Staat aardig voor de foto.

Touroperators pikken hier graag op in: ontmoetingen met leeuwenwelpen in Aquila Private Game Reserve, net buiten Kaapstad, en het Seaview Game and Lion Park, in Port Elizabeth, worden aangeboden door touroperators zoals Kuoni, Virgin Holidaysen de Holland America cruise line.

De toeristen betalen vaak enkele tientallen euro's om een poosje met de leeuwenwelpen te stoeien. In Antelope Park in Zimbabwe betaal je 30 euro voor een ontmoeting van 90 minuten. ''Een uitstekende fotomogelijkheid én de kans om een beschermer van de leeuwen te worden'', zo luidt de publiciteit van het wildpark.

De Engelse krant The Sunday Times achterhaalde echter dat van het ''verhogen van het aantal leeuwen'' weinig sprake is. Minstens 59 leeuwenwelpen die groot werden in Antelope Park werden naderhand verkocht aan jagers op groot wild, die ze afschoten tijdens een zogenaamde ''canned hunting'', waarbij trofeejagers duizenden euro betalen om grof wild te schieten binnen de omheining van een park.

Het aantal in het wild levende leeuwen wordt in Afrika rond de 20.000 geschat. Maar volgens het International Fund for Animal Welfare worden er ook zo'n 3.000 in gevangenschap gefokt, als schietschijven voor de ''jagers''. De welpen worden na vier dagen bij de moeder weggehaald, om op die manier sneller een nieuwe broedcyclus op gang te brengen. Daarna worden ze verhuurd aan de toeristische wildparken om met de toeristen op de foto te gaan en later, als ze groot zijn, worden ze verkocht om afgeknald te worden. Aan de toeristen wordt verteld dat de leeuwen later in het wild zullen worden uitgezet.

Bron: hln.be

instagram kattenvrienden

"Als er een universeel geluid moest zijn dat de vrede moest uitbeelden, zou ik stemmen voor kattengespin." - Barbara L. Diamond