Home » Kattennieuws » Dieren op drift

Dieren op drift

Hoe zijn exotische dieren, zoals de Chinese wolhandkrab, in ons koude kikkerlandje terecht gekomen? Het Maritiem Museum in Rotterdam laat zien hoe beesten uit alle landen de wereld over reisden. En zo, ver van huis, in een ander land terecht kwamen. De familietentoonstelling 'Beesten aan Boord' is te zien van 4 oktober 2009 tot en met 5 september 2010.

In de vijftiende eeuw, toen ontdekkingsreizigers nieuwe continenten ontdekten, namen de zeelieden ook dieren mee aan boord. Ze dienden als voedsel of reisden gewoon mee voor de gezelligheid. Zo deden bijzondere dieren, zoals de Aziatische tijger, hun intrede in Europa. Andersom reisden ook dieren uit Europa, zoals geiten, paarden en konijnen, de wereld over. De exotische beesten werden vaak in een menagerie tentoongesteld, de voorloper van de huidige dierentuin. Meestal waren deze menagerie├źn verbonden aan een koninklijk hof of de aristocratie. In de tentoonstelling is te zien hoe de dieren in soort rariteitenkabinet te zien waren voor bewonderaars.

Een bekende verstekelinge speelt de hoofdrol in de tentoonstelling. Olifant Douanita uit Diergaarde Blijdorp werd in 1988 als 1-jarig olifantje in slechte conditie aangetroffen op een schip in de Rotterdamse haven. Het dier was afkomstig uit Vietnam en was op weg naar Tsjecho-Slowakije. Doordat ze onder zulke slechte omstandigheden reisde werd ze in beslag genomen en kreeg onderdak in Diergaarde Blijdorp. Douanita verblijft nog steeds in de dierentuin en heeft inmiddels drie kalfjes op de wereld gezet. In het museum is een replica van haar te zien als 1-jarig olifantje.

Voor de kinderen is de tentoonstelling een waar avontuur. Ze kunnen allerlei spelletjes doen, waar ze stempels mee kunnen verdienen. Hijs zelf een varken aan boord of doe mee aan het dollenspel. Moe geworden van al dat avontuur? Rust lekker uit in de knuffelkombuis! Of schuif aan voor een lekkere Dodo-drumstick. Wie aan het einde de juiste stempels heeft verzameld en een paraaf van de havenmeester, mag officieel beesten aan boord vervoeren. En het eigen huisdier wordt onder de loep genomen. Hoe zeewaardig is een kat eigenlijk? Ontdek het in het Maritiem Museum!

Bron: dagjeweg.nl

instagram kattenvrienden

"De waarheid over de kat hoort men van de muizen." - Henry Ford