Katten voorspellen waar prooien zich verbergen

Elke kattenvriend weet het: katten zijn de slimste dieren van de wereld! Dat principe is nu ook wetenschappelijk bewezen door de universiteit van Kyoto in Japan. Onderzoekers publiceerden in het tijdschrift Animal Cognition de bewijzen dat katten het principe van oorzaak en gevolg begrijpen en ook sommige natuurkundige wetten snappen. Zo kunnen de dieren voorspellen waar prooien zich verbergen.

De wetenschappers onderzochten de reactie van 30 katten op een blikje waarmee geschud werd. Uit de reactie van de dieren op een ratelend blikje kon opgemaakt woorden dat de poezen begrepen dat het geluid inhield dat er iets in het blikje zat.

Als een niet-ratelend blikje werd omgedraaid en er toch iets uitviel, bleken de dieren langer te kijken naar dit onverwachte verschijnsel.

Het onderzoek toonde aan dat katten hun bij het jagen onder meer hun oren gebruiken om te voorspellen waar hun prooi zich zal bevinden.

litterkwitter
"Er werd mij verteld dat de trainingsprocedure met katten moeilijk was. Dat is het niet: de mijne had mij getraind in 2 dagen" - Bill Dana