Home » Kattennieuws » Poezen spinnen uw zorgen weg

Poezen spinnen uw zorgen weg

'Petit à petit le chat devient l'âme de la maison' zei de veelzijdige Franse kunstenaar Jean Cocteau ooit. Met haar superieure aanwezigheid in uw beste fauteuil geeft ze het interieur een aristocratisch cachet, behalve dat zorgt ze voor het akoestisch decor en spint ze de meeste van haar en uw zorgen weg.

Ze etaleert zich pronkerig op de vensterbank, alleen als ze er zin in heeft stoeit ze en steelt zo de show. En in diepe rust spint de poes hartverwarmend. Zoals de diepe, warme klank van de cello mist het poezengeluid nooit zijn doel. Bij het spinnen produceert een kat vibraties met een lage frequentie, van vijfentwintig tot vijftig hertz. Dat zijn dezelfde frequenties die kinesisten, orthopedisten en dokters gebruiken om het genezingsproces van breuken of gekwetste spieren sneller te laten verlopen. Ook componisten gebruiken ze om specifieke emoties uit te lokken. Het geluid van het spinnen volgt trouwens dezelfde weg doorheen de hersenen als muziek en helpt er het 'gelukshormoon' serotonine op te wekken.

Een Brusselse dierenarts getuigt in het Franse 'Psychologies Magazine' dat poeslief daarbij wel een tikkeltje opportunistisch te werk gaat. Ze probeert de stemming van mensen in de stand 'behaaglijk' te brengen, precies omdat ze weet dat een ontspannen vrouw of man meer aandacht aan haar zal schenken.

Poezen spinnen echter niet alleen van geluk, ze zetten hun motortje even goed aan wanneer ze stress voelen of pijn hebben. De vibraties helpen hen letterlijk om vlugger te genezen, beweert de Franse dierenarts Jean-Yves Gauchet. Na een breuk of kwetsuur geneest een kat drie maal sneller dan een hond en heeft ze vijf maal minder complicaties.

Als de poes het zich verwaardigt om zich op uw schoot terug te trekken, kan het niet anders of u doet zelf uw voordeel met haar snorrend keelgeluid. En als dat niet volstaat kun u haar nog altijd strelen tot ze kronkelt van plezier.

Bron: 6minutes.be

instagram kattenvrienden

"Voor een muis is een kat een leeuw." - Albanees spreekwoord