Home » Kattennieuws » Pentagon wil kattenbrein simuleren

Pentagon wil kattenbrein simuleren

Het Pentagon is in onderhandeling met HRL Laboratories om tot een schaalbare chiparchitectuur te komen waarin, na een start-upperiode van twee jaar, aan een brein gewerkt gaat worden dat de intelligentie van een kat moet benaderen.

Het programma heeft de naam Synapse, wat staat voor Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics, en verwijst naar de verbindingen tussen neuronen in de hersenen. Het project is ingegeven door het besef dat ondanks grote vooruitgang in microprocessortechnologie, deze maar zeer beperkt geschikt is voor de interpretatie van en de interactie met complexe omgevingen in de wereld.

In de eerste negen maanden van het project wil HRL zich richten op het kenschetsen van op silicium gebaseerde neuronen en hun synaptische verbindingen zoals deze in de cortex voorkomen, en dit te vertalen naar een voor micro-electronica geschikt ontwerp. Tegelijkertijd worden simulatieomgevingen gebouwd om te experimenteren met taakreeksen zoals visuele perceptie, planning en leren.

Het takenpakket van de uit het project voortvloeiende systemen moet vermoedelijk in eerste instantie worden gezocht in het zeer snel kunnen herkennen van objecten en bedreigende situaties, en aan het automatisch aansturen van artificiële ledematen. Aan dit soort systemen werkt het bedrijf al wel in samenwerking met Darpa. Er wordt niet gespeculeerd over de vraag wanneer er een volwaardige robotversie van een kat mag worden verwacht.

Bron: tweakers.net

instagram kattenvrienden

"Voor een muis is een kat een leeuw." - Albanees spreekwoord