Home » Kattennieuws » Kankertherapie voor honden en katten zal ook bij mensen werken

Kankertherapie voor honden en katten zal ook bij mensen werken

Een nieuw ontwikkelde kankertherapie blijkt zeer succesvol bij het behandelen van bepaalde typen kanker bij honden en katten. Dezelfde therapie zal naar verwachting ook bij mensen effectief zijn. Omdat mensen genetisch gezien erg op hun huisdieren lijken -meer dan 90% van de genen zijn hetzelfde - is honden, katten, en mensenkanker vaak vergelijkbaar.

Professor Jolle Kirpensteijn van de Universiteit Utrecht heeft de nieuwe honden en katten kankertherapie ontwikkeld. Waar het feitelijk om gaat is het inspuiten van kwaadaardige tumoren met microscopisch kleine radioactieve bolletjes. Die radioactieve stof heet holmium. Dat materiaal straalt krachtig, maar kortdurend, en over een zeer geringe afstand.

Het mooie van de holmiumtherapie is dus dat er zeer plaatselijk bestraald wordt, en maar heel even. Het levert daarom nauwelijks bijwerkingen op; de rest van het lichaam blijft gevrijwaard van radioactiviteit. Ook aantrekkelijk is dat de behandeling niet meer inhoudt dan een injectie: Snel, simpel, en nauwelijks belastend. De patiƫnt kan direct weer naar huis. Maar het allerbeste is nog wel dat de holmiumtherapie uiterst effectief is. Kirpensteijn is er zelf nog steeds verbaasd over...

"We noemen deze tumor het 'Plaveisel-cel carcinoom' en het is eigenlijk een tumor van het mondslijmvlies. Bij katten komen die heel veel voor en we hadden tot nu toe geen goede behandeling. We hebben de Holmium therapie dus op de kat uitgeprobeerd en daaruit blijkt dat de tumor enorm krimpt of zelfs helemaal verdwijnt."

Dat is een verbluffend resultaat als je bedenkt dat er eerst helemaal geen behandeling mogelijk was, en het geeft te denken dat deze soort van kanker ook bij de mens voorkomt. Vandaar dat Kirpensteijn in zijn oratie - de aanvaardingstoespraak bij het ambt van hoogleraar - een vlammend betoog hield voor samenwerking tussen menselijke en dierlijke geneeskunde, met name als het gaat om de bestrijding van kanker: "Juist door die samenwerking kan er veel moois ontstaan; de holmiumherapie is maar een eerste voorbeeld."

Dr. Frank Nijsen werkt in het UMC in Utrecht en is dus humaan geneeskundige. Hij is het van harte met Kirpensteijn eens vooral omdat kanker bij dieren en mensen onderling niet zoveel verschilt.

" Het lijkt op elkaar. De technieken die je gebruikt zijn hetzelfde, de tumoren lijken heel erg op wat je in de humane situatie vind. En de problemen die je tegenkomt zijn dus ook vergelijkbaar."

Nijsen is dus ook een warm voorstander van het meer integreren van menselijke en dierlijke geneeskunde. Logisch, want als je de holmiumtherapie maar weer als voorbeeld neemt; menselijke patiƫnten willen ook graag geholpen worden met een simpel prikje, om daarna gewoon naar huis te gaan en geen last te hebben van bijwerkingen.

De eerste stappen richting intensieve samenwerking tussen humane - en diergeneeskunde zijn gezet. Juist de holmiumtherapie is een voorbeeld; het is een doorontwikkeling van een al langer bestaande behandeling tegen leverkanker bij de mens. Maar nu moet het 'One Health Principle', zoals de integratie van dier- en humane geneeskunde heet, de gouden standaard worden. Daarover zijn Kirpensteijn en Nijsen het roerend eens.

Bron: rnw.nl

instagram kattenvrienden

"Voor een muis is een kat een leeuw." - Albanees spreekwoord