Home » Kattennieuws » Haagse cafés willen katten om muizenplaag te bestrijden

Haagse cafés willen katten om muizenplaag te bestrijden

De ondernemers in het centrum van Den Haag hebben te maken met een echte muizenplaag. „Vooral in het oudere deel van de binnenstad, met z’n smalle straten en kelders,’’ zegt Joep Logjes, uitbater van café Momfer de Mol in de Haagse Oude Molstraat. Het probleem is moeilijk onder controle te krijgen. Sommige ondernemers hebben al een kat rondlopen. Maar voor de horeca is dat een uitgesloten oplossing. De regels staan niet toe dat in cafés of restaurants dieren worden gehouden.

Een van de oorzaken voor de plaag is, stelt Logjes, dat voedsel overvloedig voor handen is. Dat komt omdat de gemeente Den Haag, ondernemers en andere partijen tot nu toe nog geen goede oplossing konden vinden voor de opslag van het afval. De cafés en restaurants zouden graag zien dat er centrale opslagcontainers komen, zodat ze hun vuilniszakken niet meer in hun eigen zaak hoeven op te slaan. Hoewel hierover gesprekken werden gevoerd, kwamen die er niet. „In Spanje en andere landen zie je overal afvalcontainers, ook voor ondernemers. Waarom kan dat hier niet?’’ vraagt hij zich af.

Tegelijk werden wel de regels voor ondernemers voor het aanbieden van afval aan de stoeprand strenger. Dat mag alleen nog ’s morgens tussen zeven en tien uur. Niet de meest ideale tijd voor een horeca-uitbater, stelt Logjes.

De ondernemers krijgen steun van de VVD. Raadslid Ibo Gülsen wil dat de gemeente zo snel mogelijk met de bedrijven overlegt om een oplossing te vinden. Logjes heeft al een voorstel. De muizenoverlast doet zich in alle oudere steden voor, zegt hij. In Amsterdam hebben de horecaondernemers een ontheffing gekregen voor het houden van een kat in hun zaak. „Misschien iets voor Den Haag?’’

Bron: ad.nl

instagram kattenvrienden

"De waarheid over de kat hoort men van de muizen." - Henry Ford