Home » Kattennieuws » Studenten voeren gratis sterilisaties uit

Studenten voeren gratis sterilisaties uit

Zwerfkatten op operatietafel om plaag in te dijken

Een team laatstejaarsstudenten van de Universiteit van Luik steriliseert of castreert elke week gratis een tiental katten in een lokaal van het oud-atheneum in de Zoutstraat. De operaties zijn gratis en helpen mee de zwerfkattenplaag in te dijken.

De operaties maken deel uit van de praktische opleiding van de Waalse studenten. 'In onze faculteit dierengeneeskunde zijn meer dan duizend studenten ingeschreven. Voor de praktijklessen beschikken we niet over voldoende katten en moeten we naar andere steden uitwijken. We hebben centra in Charleroi, Verviers en Cointe bij Luik. Sint-Truiden ligt dichtbij en het is de eerste Limburgse gemeente waar we actief zijn. In de toekomst willen we per jaar in de provincie toch een 1.500-tal gratis sterilisaties uitvoeren', zegt Marc Balligand, professor dierengeneeskunde in Luik. Het sterilisatieproject in Sint-Truiden kwam er in overleg met de veeartsen.

Het programma kwam tot stand in samenwerking met het stadsbestuur en het dierenasiel. De stad stelde in de Zoutstraat een lokaal en operatietafels ter beschikking. Voor het stadsbestuur betekent het initiatief een besparing op de financiƫle tussenkomst bij de vzw Felix. 'We werken al enkele jaren samen met de vzw. We bundelen de aanvragen voor sterilisaties en castraties en betalen achteraf de dierenarts voor de behandelde katten op ons grondgebied', aldus Els Sneijers (SP.A), schepen voor Dierenwelzijn.

sterilisatieDure ingreep

Vooral het dierenasiel is opgezet met de gratis sterilisaties. Het asiel kampt met een overaanbod aan zwerfkatten. Op dit ogenblik verblijven in het asiel 150 katten. Sedert januari ving het centrum al 1.200 poezen op. '85 procent van de katten zijn gevonden. Wie een eigen kat binnenbrengt, betaalt 5 euro. Veel mensen dumpen daarom hun huisdieren en houden zo de aangroei van zwerfkatten in stand', stelt Philippe Zurinckx vast.

Het dierenasiel laat de zwerfkatten steriliseren of castreren en zoekt een ander onderkomen. Nieuwe eigenaars mogen jonge katjes meenemen, maar ze moeten die later ook laten behandelen. 'Een ingreep kost bij de dierenarts van 50 tot 120 euro. We moedigen de sterilisaties ook aan met een bon van 20 euro voor kattenvoer. De gratis operaties zijn een serieuze kostenbesparing', zegt Zurinckx.

Bron Het Nieuwsblad: 9/11/07

instagram kattenvrienden

"Voor een muis is een kat een leeuw." - Albanees spreekwoord