Home » Kattennieuws » Demente katten

Demente Katten

Meer dan de helft van katten ouder dan vijftien jaar is dement. En vaak begint hun brein al eerder te haperen.

Nu katten steeds ouder worden, door betere voeding en verzorging, komen er ook meer demente seniorpoezen. Schotse en Amerikaanse dierenartsen probeerden het objectief vast te stellen: 28 procent van de katten tussen 11 en 14 jaar vertoont gedrag dat bewijst dat het brein een beetje begint te ontsporen. En meer dan de helft van de katten ouder dan 15, is van boven duidelijk de weg kwijt.

Of je een kat daarmee de ziekte van Alzheimer moet toeschrijven, is niet gemakkelijk te zeggen. Dat illustreren de dierenartsen binnenkort met een studie, in Journal of Small Animal Practice, naar gedrags- en hersenveranderingen. Er blijkt van alles met feliene grijsaards aan de hand, maar duidt het maar eens.

De dierenartsen rekenen voor dat dementie onder bejaarde katten van 15 even vaak voorkomt als bij mensen van 85. Misschien kun je zeggen dat een kat van 15 de mensenleeftijd van 85 evenaart; een hond zit dan op ongeveer op 13,5 jaar.

Daar gaat de suggestie achter schuil dat mens, kat en hond eenzelfde cerebrale pad volgen, op weg naar allerlei cognitieve stoornissen. Krijgen alle zoogdieren dezelfde aankoeksels in de hersenen? Ja en nee. Van honden is het eerder onderzocht, bij katten nu ook. Er hopen zich dezelfde eiwitten op als in het oude-mensenbrein, al vertoont de hond iets meer gelijkenis met de mens dan de kat. Katten hebben mogelijk vaker last van een stagnerende bloedtoevoer naar de hersenen en daardoor terugkerend zuurstoftekort. Maar in grote lijnen lijkt de teloorgang van hersenweefsel en verbindingen tussen zenuwcellen vergelijkbaar, bij mens, kat, schaap, geit en beer. Het is alleen de vraag welke averij tot welke ontsporing leidt.

En wat doe je eraan? Het schaarse onderzoek beveelt een gezond dieet aan, goede zorg, rijke omgeving, veel liefde en aandacht.

Bron: trouw.nl

instagram kattenvrienden

"Er zijn twee manier om te ontsnappen aan de ellende van het leven: muziek en katten." - Albert Schweitzer