Home » Kattennieuws » Computer slimmer dan kat

Computer slimmer dan kat

Computerfabrikant IBM heeft een supercomputer ontwikkeld die slimmer is dan een kat. Het apparaat kan de werking van de hersenen simuleren.

De simulator maakt gebruik van de Dawn Blue Gene /P-supercomputer. Deze bevat 147.456 processoren en 144 terabyte aan geheugen. Hiermee worden de activiteit van 1,167 miljard neuronen en 8,87 biljoen synapsen gesimuleerd. Ter vergelijking: dat is gelijk aan slechts 4,5 procent van het menselijke brein. Het is echter wel meer dan de hersenen van een kat aan kunnen.

Het probleem bij de simulatie is echter dat de wetenschappers die het model gebouwd hebben, niet precies snappen hoe het geheel werkt. Door het brein van een zoogdier na te maken is het ze gelukt om ook de functies van de hersenen te simuleren, maar hoe deze functies precies in hun werk gaan, blijft onduidelijk.

Dat is echter één van de redenen om de simulatie uit te voeren, zodat er meer bekend wordt over hoe de hersenen werken. De wetenschappers kunnen allerlei experimenten op de simulatie uitvoeren zonder de ethische bezwaren die het experimenteren op levende wezens moeilijk maakt.

Bron: telegraaf.nl

instagram kattenvrienden

"In vroegere tijden werden katten aanbeden als goden. Ze zijn dit nooit vergeten" - Terry Pratchett