Home » Kattennieuws » Opletten met vlooienbanden voor katten

Opletten met vlooienbanden voor katten

Dierenartsen van de Gentse Universiteit waarschuwen ervoor dat vlooienbanden met permethrine niet geschikt zijn voor poezen. Halsbanden met die actieve stof kunnen wel voor volwassen honden worden gebruikt om parasieten als vlooien en teken te bestrijden.

De warenhuisketen Aldi lanceert vanaf morgen een actie waarbij dergelijke halsbanden aan een lage prijs verkocht zullen worden. In de omschrijving op de folder staat dat het bandje geschikt is voor volwassen honden of katten. Onder studenten diergeneeskunde en op sociale media is naar aanleiding daarvan een discussie ontstaan over de gevolgen van permethrine voor poezen.

De dierenartsen van de Universiteit Gent hebben nu de feiten op een rijtje gezet. "Vorig jaar kreeg de dienst pathologie verschillende dieren binnen die acuut gestorven waren na contact met de stof permethrine", klinkt het. "Dat komt omdat poezen de stof niet goed afbreken."

Permethrine kan bij poezen onder meer spiertrillingen, coördinatieproblemen, opwindingsverschijnselen en op epilepsie gelijkende aanvallen veroorzaken. En dus ook de dood tot gevolg hebben.

Bron: deredactie.be

instagram kattenvrienden

"Er werd mij verteld dat de trainingsprocedure met katten moeilijk was. Dat is het niet: de mijne had mij getraind in 2 dagen" - Bill Dana