Home » Kattennieuws » Gooi Fifi op de barbecue

Gooi Fifi op de barbecue

Huisdieren hebben een verbazend grote ecologische voetafdruk. Het probleem is vooral de manier waarop we ze houden. Ze zijn geen last-, jacht- of waakdieren meer, wel gezelschaps- of wedstrijdbeesten.

Wie duurzaam wil leven, moet alles ter discussie durven te stellen, ook het houden van huisdieren en het eten van vlees — Peuzel je labrador op. Het is weinig waarschijnlijk dat het een van de officiële aanbevelingen van de klimaattop in Kopenhagen wordt, maar wetenschappelijk lijkt het een verantwoorde keuze voor wie duurzaam wil leven. Geen huisdieren houden, is de beste keuze voor het milieu. Als je dan toch per se een huisdier wilt, kies dan een planteneter die je aan het einde van de rit kunt opeten, een konijn bijvoorbeeld. En als dat je niet zint, hou het dan op een goudvis. Dat is de raad die twee Nieuw-Zeelandse professoren, het echtpaar Robert en Brenda Vale, geven aan mensen die milieubewust willen zijn. Het internationaal gerespecteerde duo publiceerde zopas Time to eat the dog?, een uitgebreide gids voor duurzaam leven. Ze gingen daarbij geen onderwerp uit het dagelijkse leven uit de weg: ze berekenen niet alleen het verbruik van onze wagen of het effect van het isolatiemateriaal dat we in onze woningen gebruiken, maar ook de impact van een partijtje golf, ons huwelijksfeest en de manier waarop we begraven worden. Van blz. 225 tot blz. 253 passeren ook onze huisdieren een voor een de revue: van hond en kat tot kip, hamster en goudvis. Dat soort berekening is een internationale primeur.

De cijfers zijn ronduit ontluisterend, zeker als ze in een vergelijkende context worden gezet. Onze 'westerse' Duitse herdershond heeft een ecologische voetafdruk die een pak groter is dan die van een inwoner van Vietnam en bijna drie keer zo groot als die van een Toyota Land Cruiser die 10.000 km per jaar rijdt. De 'voetafdruk' van het huisdier aan het andere eind van de lijst, de goudvis, is toch nog steeds zo groot als die van twee gsm's. De Vales volgen nauwkeurig de rekenformule en geven volledig inzicht in hun cijfers. De ecologische voetafdruk is de productieve grond- en wateroppervlakte (in hectare) die per jaar nodig is om, in dit geval, de consumptie en de afvalverwerking van een huisdier te kunnen handhaven.

Lees verder.

instagram kattenvrienden

"Er werd mij verteld dat de trainingsprocedure met katten moeilijk was. Dat is het niet: de mijne had mij getraind in 2 dagen" - Bill Dana