Home » Kattennieuws » 600 katjes wachten op baasjes

600 katjes wachten op baasjes

In de vier dierenasielen en twee kattenopvangorganisaties in Limburg zitten momenteel bijna 600 kittens. Ten laatste over zes weken kunnen al deze katjes worden geplaatst. Het aanbod is heel groot maar toch zijn alle organisaties ervan overtuigd dat ze voor deze honderden kittens en hun opvolgers een plaats vinden. “Het is alleen spijtig dat de oudere katten daardoor blijven zitten”, zegt Anne-Marie Van de Poel van het Maasmechelse dierenasiel.

Dagelijks komen in de vier asielen, bij Cat Shelter en bij Zwerfkat in Nood kittens binnen. De kleinste katjes, die nog niet zelfstandig kunnen eten, worden meteen in gastgezinnen geplaatst. Zowel de twee kattenorganisaties als het dierenasiel van Sint-Truiden werken met dit soort systeem. Samen vangen ze 483 kittens op.

“Het is momenteel zo druk dat we er over denken om in noodstop te gaan. Dat wil zeggen dat we enkel de kittens en katten opvangen die dringend hulp nodig hebben”, zegt Sabine Van der Meer van Zwerfkat in Nood. Zij vangen op dit ogenblik 160 kittens op.

Wat de oorzaak is van dit overaanbod aan kittens? “De laksheid van de katteneigenaars. Nog te weinig mensen laten hun huiskatten steriliseren. En als er dan kittens komen, weten ze niet wat ermee te doen. En dan brengen ze ze naar een asiel”, vertellen ze in Sint-Truiden.

Daarom zijn enkele dierenasielen gestart met een sterilisatiecampagne. “Hier gaat geen enkele volwassen kat meer buiten zonder dat ze is gesteriliseerd. En mensen die een kitten komen adopteren, tekenen een contract waarin ze beloven hun nieuwe huisdier onvruchtbaar te laten maken als ze oud genoeg zijn.”

Bron: hbvl.be

instagram kattenvrienden

"Voor een muis is een kat een leeuw." - Albanees spreekwoord