Home » Kattennieuws » Aangifte mishandeling en moord door kunstenares Tinkebell

Aangifte mishandeling en moord door 'kunstenares' Tinkebell

Comité Dierennoodhulp heeft dinsdag 22 januari schriftelijk aangifte gedaan van dierenmishandeling van hamsters en moord op een kat door 'kunstenares' Katinka Simonse bijgenaamd Tinkebell bij politiebureau Ferdinand Bolstraat te Amsterdam en een kopie hiervan gestuurd naar de officier van justitie. Ook is aangifte gedaan van dierenmishandeling tegen galerie Masters, Eerste Jan Steenstraat 131 te Amsterdam die deze smakeloze expositie in haar pand toestaat en zo dus mee werkt aan de dierenmishandeling op de hamsters. In haar huidige expositie Save the pets (1) sluit Katinka Simonse zo’n tachtig hamsters in afgesloten plastic gekleurde loopbollen op. De dieren zitten gevangen in een voor hen onnatuurlijke omgeving en zijn gedwongen om of ze het leuk vinden of niet zich urenlang in een bol voort te bewegen al rollend en tollend.

In de uitzending van 11 januari van het televisieprogramma ‘De wereld draait door’ vertelde Katinka Simonse bovendien hoe ze aan de kat van haar tas van kattenbont gekomen was. Zij vertelde in dit programma dat ze haar tweejarige kat de nek omgedraaid had omdat de kat depressief was. Eerder had ze een soortgelijk verhaal verteld in het actualiteitenprogramma Nova. Een kat de nek omdraaien is een strafbaar feit. Met de aangifte van deze openlijke verklaring op de televisie voor het Nederlandse volk willen wij bereiken dat de politie haar hierover verhoort en dat mocht zij dit blijven bevestigen haar voor de moord op een kat voor de rechter daagt.

Daarnaast doen wij met de aangifte een oproep aan andere dierenorganisaties, dierenvrienden en kunstenaars om ook aangifte te gaan doen. Kunst heeft naar onze mening niets met dierenmishandeling en dierenmisbruik te maken en mag dan ook nooit ten koste van dieren gaan. ‘Kunstenaars’ als Tinkebell werpen enkel een smet op kunst en de vrije expressie daarvan.

In de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren staat in artikel 36 duidelijk omschreven dat het verboden is om zonder redelijk doel of met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. Wij zien in deze expositie geen redelijk doel en door de hamsters tijdens de expositie gedwongen dagelijks vier uur lang in een kleine bol op te sluiten en te laten rondtollen tast je de dieren direct in hun gezondheid en welzijn aan. De in een loopbol geplaatste hamsters kunnen niet vrijwillig de loopbol in en uit gaan, er is daarom geen sprake van een diervriendelijk speelding. Op de verpakking van de loopbollen staat als waarschuwing de dieren er hooguit 20 minuten in op te sluiten en ze er daarna uit te halen om te kunnen rusten, drinken en eten. Deze hooguit 20 minuten worden ruimschoots overschreden door de dagelijkse expositieperiode van 4 uur. Ook is artikel 36 van toepassing op het doden van de kat. En tevens is hierbij het Besluit doden van dieren op van toepassing waarin duidelijk staat omschreven dat men niet zomaar een dier mag doden maar dat door een deskundige, en in het geval van een kat: een dierenarts, dient te gebeuren.

Comité Dierennoodhulp

Voor informatie pers: Sandra van de Werd, Comité Dierennoodhulp
Email: dierennoodhulp [apestaartje] hotmail [punt] com

instagram kattenvrienden

"Ziet u, telegraafkabels zijn een soort hele lange kat. Als je in New York aan zijn staart trekt, miauwt hij in Los Angeles. Begrijpt u dat? En een radio werkt op precies dezelfde manier. Het enige verschil is, dat er geen kat is." - Albert Einstein