Home » Kattennieuws » Hoe een kat de wereld ziet

Hoe een kat de wereld ziet

Toen de in Californië wonende Duitse ingenieur Jürgen Perthold een kat adopteerde, vroeg hij zich af waarom dat beest soms twee dagen niet naar huis kwam. Om te weten te komen wat zijn kat gedurende die tijd uitstak bevestigde hij een kleine camera aan aan haar halsband en verzamelde hij zo een reeks bewegende beelden en foto’s.

Hij maakte er een kortfilm van die de naam CatCam The Movie meekreeg. Ook de foto’s werden gebundeld. ‘De kat heeft een geheim leven en bracht beelden mee naar huis die ik nooit eerder zag, aldus Perthold.

Dat geheime leven fascineert de mensen die een kat hebben, maar ook wetenschappers.

Een groep Amerikaanse onderzoekers wilde te weten komen wat katten zo al de ganse dag uitsteken en vooral wat ze doen wanneer u niet in de buurt bent. Ze voorzagen 42 volwassen katten van meet- en traceerapparatuur en bakenden een territorium van zo’n 2,4 hectare bos af.

Wat bleek? De zwerfkatten legden de grootste afstanden af en overleefden tussen andere wilde dieren als vossen en coyotes. Ook de huiskatten legden vrij grote afstanden af, maar de verrassing was dat ze dit deden ondanks dat ze zowat 97% van de tijd sliepen of zich in een lage-activiteitsmodus bevonden. Gemiddeld waren ze slechts 3% van de tijd zeer actief, wat betekent dat ze achter een prooi aanzaten of achter andere katten renden. De zwerfkatten waren gemiddeld 14% van de tijd zeer actief, vooral 's winters en omdat ze zelf voor hun voedsel moesten instaan.

Bron: express.be

instagram kattenvrienden

"Ik geloof, dat ook de honden en katten in de hemel komen, en dat elk schepsel een onsterfelijke ziel heeft." - Maarten Luther - Duits predikant (1483-1546)