Home » Kattennieuws » IBM simuleert brein van kat

IBM simuleert brein van kat

IBM zegt een computersysteem ontworpen te hebben dat sneller informatie verwerkt dan de hersenschors (cortex) van een kat. Deze buitenste laag van de grote hersenen houdt zich onder bezig met het verwerken van zintuiglijke informatie. Dat kondigde het bedrijf aan op de supercomputing-conferentie SC 09. Op de lange termijn wil IBM kleine en energiezuinige chips bouwen, die de intelligentie van zoogdieren benaderen. Dat probeert de fabrikant te bereiken door de veronderstelde breinarchitectuur van deze dierklasse na te bootsen in hardwarestructuren. Voor het computersysteem gebruikt IBM BlueMatter, een nieuw algoritme dat draait op een Blue Gene supercomputer met 147.456 processoren en 144 terabytes geheugen. Volgens het bedrijf simuleert het systeem het waarnemings- en interactievermogen van een zoogdierbrein, door associaties te leggen op een vergelijkbare manier als in de hersenen gebeurt. Daar wordt informatie opgeslagen door de sterkte van grote verzamelingen verbindingen tussen hersenscellen. Het project draagt de naam Synapse. Een synaps (of synapsspleet) is de verbindingsruimte tussen twee uitlopers van zenuwcellen, waar informatie wordt overgedragen met gebruik van ‘neurotransmitters'. Financiering door Amerikaans leger

De fabrikant ontvangt voor vervolg op dit Synapse-project financiering van Darpa (Defense Advanced Research Projects Agency). Dat instituut van het Amerikaanse ministerie van Defensie is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van militaire technologie. Het doel van dat vervolgonderzoek is om een chip te ontwikkelen die is gebaseerd op de structuur van het zoogdierbrein.

Het Iangetermijndoel van IBM is om hardware te bouwen die klein en energiezuinig is en de intelligentie van zoogdieren benadert. Dat probeert de fabrikant te bereiken door de veronderstelde breinarchitectuur van deze dierklasse na te bootsen in hardwarestructuren.

Brom: computable.nl

instagram kattenvrienden

"De waarheid over de kat hoort men van de muizen." - Henry Ford