Home » Kattennieuws » Weightwatchen met je huisdier

Weightwatchen met je huisdier

Dat veel te veel mannen, vrouwen en kinderen tegenwoordig kampen met overgewicht, is genoegzaam bekend. Maar dit probleem komt ook in steeds grotere mate voor bij honden en katten. Die dus net zo goed op dieet moeten.

De oplossing voor het overgewicht bij honden is eigenlijk heel simpel, stelt Arno Roos, dierenarts bij Dierenkliniek WesterGouwe in Gouda en Moordrecht. "Meer bewegen en minder brokken geven. Maar zo gemakkelijk is dat helemaal niet voor veel baasjes. De hond hoeft ze maar even lief aan te kijken en ze gaan weer voor de bijl."

Roos - initiatiefnemer van het programma Doggy WeightWatchers - heeft in zijn praktijk alle smoesjes al gehoord. "Veel mensen denken dat het zielig is om maar een klein laagje brokken in de voederbak te doen. Maar ze realiseren zich onvoldoende dat dat best veel is voor een hond van vijftien kilo."

Er is al een groepsbijeenkomst geweest voor de baasjes van honden met overgewicht, maar Roos merkt dat je ze het best individueel kunt begeleiden. "Je moet er echt achteraan gaan, aan het einde van de maand weer wegen en kijken of er iets af is. Maar - net als bij mensen - het moet ook weer niet te snel gaan, dat is net zo goed ongezond."

De risicos van overgewicht zijn aanzienlijk. "Uitgebreid onderzoek heeft vorig jaar aangetoond dat het hart- en gewrichtsproblemen oplevert. Ook is er grote kans op suikerziekte. Dan moet een hond of kat aan de aangepaste voeding en de insulineprik."

Bron: AD.nl

instagram kattenvrienden

"Voor een muis is een kat een leeuw." - Albanees spreekwoord