Home » Kattennieuws » Crashtest met huisdieren

Crashtest met huisdieren

Wie zijn huisdieren mee wil nemen in de auto, moet zorgen dat ze goed vast zitten. Anders kunnen ze bij een botsing niet alleen zelf gewond raken, maar ook de andere passagiers levensgevaarlijk verwonden. Dat is ontdekt bij speciale crashtests met huisdieren in Duitsland.

Bij de tests zijn geen echte huisdieren gebruikt. De Duitse automobilistenvereniging ADAC ontwierp speciale testdummy's. Voor een kat namen ze een poes van pluche, waar ze wat extra gewicht in stopten tot hij vier kilo woog. En voor de hond gebruikten ze een nephond van 22 kilo. De test was wel nuttig. Als een hond op de hoedenplank ligt en de auto krijgt een botsing tegen 50 km per uur, overleeft de hond de klap niet en verwond hij ook nog eens de andere passagiers dodelijk.

Er zijn allerlei harnasjes en kooitjes te koop om honden en katten mee te nemen in de auto. Maar de harnassen breken bij een botsing open, zo ontdekte de ADAC. Dan werken ze ineens als een katapult, die je hond of kat met extra kracht van de achterbank tegen de stoel voor hem schiet. Die stoel raakte bij de test daardoor zwaar vervormd. Dat zou de persoon op die stoel dus ook voelen. Ook de speciale huisdierboxen en -kooitjes blijken niet veilig: als ze los staan, vliegen ze door de auto en als ze in de autogordel zitten, breken ze in stukken. De veiligste manier, zo bleek uit de tests, is om hond of kat in een kooitje op de grond vóór de achterbank te zetten. Sommige huisdieren zijn natuurlijk zo groot dat ze niet in een kooitje passen. De liggen vaak achterin. In dat geval moet je volgens de ADAC tralies tussen de achterbak en de rest van de auto maken.

Bekijk hier het crashtest filmpje.

Bron: kidsweek.nl

instagram kattenvrienden

"De waarheid over de kat hoort men van de muizen." - Henry Ford