Noorse Boskat

Herkomst

noorseboskat De Noorse Boskat komt al eeuwenlang voor in Noorwegen, en hield zich als erfdier en huisdier op in en rond de boerderijen.

De Noorse boskat wordt beschouwd als een van de 'natuurrassen'. Een natuurras is een ras dat er altijd zo uit heeft gezien en waaraan door verantwoordelijke fokkers niet gesleuteld wordt. Natuurrassen hebben een vachtstructuur, lichaamsbouw en karaktereigenschappen die aangepast zijn aan het klimaat en de leefomstandigheden van de streek van herkomst. Van de Noorse boskat wordt gezegd dat het ras is 'gevormd door het koude klimaat van Noorwegen. De Noorse boskat is dan ook, sinds zijn erkenning als raskat in 1977, het officiële dier van het land Noorwegen.

Uiterlijk

De Noorse boskat is een vrij grote kat met een dubbele vacht. Een dikke, wollen ondervacht en een gladde, wat vettig aanvoelende dekvacht. In het voorjaar verliest de Noorse boskat veel haar waardoor hij er uit kan zien als een kortharige kat. In de herfst komt de vacht weer terug en heeft de Noorse boskat een volle kraag, veel haar op de flanken en achterpoten en een pluimige staart

De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. De voeten zijn rond en groot in juiste verhouding met de poten. De kop is een driehoek van voren gezien, alle zijden zijn even lang. Het profiel gezien van de zijkant is hoog en het voorhoofd licht rond. De neus is lang en recht zonder stop. De kin is stevig. De oren zijn groot en open, breed aan de basis.

De oren hebben lynxachtige pluimpjes en lange haren uit(voor) de oren. De buitenste lijnen van de oren volgen de lijnen van de kop naar de kin. De ogen zijn groot en ovaal, goed open en licht schuin geplaatst. Katers wegen gemiddeld 5 tot 10 kilo en poezen zo'n 3 tot 6 kilo. Ze hebben stevige botten en zijn gespierd. Het duurt gemiddeld 2 à 3 jaar voordat een Noorse boskat volledig lichamelijk is uitgegroeid. noorseboskat

Karakter

Noorse boskatten zijn intelligente en zeer speelse katten boordevol energie. Hij heeft een geweldig karakter, ze zijn moedig en kennen geen angst Ze zijn niet nerveus en rusteloos en passen zich snel aan.

Boskatten zijn gekend om hun manier van uit een boom klimmen, nl. met hun kop naar beneden.

Ze kunnen erg goed om met andere katten, honden en kinderen. De Noorse Boskat hecht zich meestal aan één persoon in het bijzonder en de Noor houdt ervan zich in de schoot van die ene persoon te nestelen. Ze houden heel erg van aandacht van mensen, soortgenoten en honden maar kunnen ook heel goed alleen leven.

Kleuren

Blauw, rood, zwart, crème, wit en de bijbehorende torties, tabbies, silvertabby, smoke en particolours.

Geschikt voor appartement?

Ze kunnen heel goed in een appartement leven, maar ze hebben wel krab- en klimpalen nodig om te kunnen klimmen en krabben.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Een Noorse boskat kwijnt weg als hij alleen wordt gehouden. Ze zijn graag in het gezelschap van mensen.

Verzorging

De Noorse boskat heeft amper vachtverzorging nodig heeft. In de zomer maakt de vacht een hevige, maar korte ruiperiode door, waarbij de ondervacht voor een groot deel uitvalt. Een dagelijkse kam- en borstelbeurt is dan ook aan te raden om klitvorming te voorkomen.

Met dank aan cattery Annakat voor het leveren van de foto's

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill