Ocicat

Herkomst

In de jaren zestig werd uit een kruising tussen een chocolate Siamees en een Abessijn een nest kittens geboren waarvan er één bijzonder van kleur was. De vacht was spotted-tabby (ivoorkleurig met goudkleurige vlekken). Vanwege de gelijkenis met een Ocelot (Een Ocelot is een gevlekte wilde Amerikaanse kat, nvdr.) werd het dier Ocicat genoemd. In eerste instantie was de fokster niet geïnteresseerd in een nieuw ras, maar na verloop van tijd veranderde ze van mening. Het katje met de bijzondere tekening was inmiddels gecastreerd, en daarom werd de combinatie herhaald. Er werd een kitten geboren met de spotted-tabby tekening en zo ontstond dit prachtige ras. Een aantal fokkers kruisten verder met de American Shorthair en werden zo verantwoordelijk voor de stevige bouw en het zilvergen.

Het duurde tot de jaren 80, voordat de ocicat een geaccepteerd ras werd in de VS en slechts in 1998 werd de ‘Ocicat’ in Europa erkend. Nu is de Ocicat niet meer weg te denken en is het een populair kattenras geworden.

Uiterlijk

De Ocicat is een vrij grote kat met het karakteristieke spotted patroon. Ze zien er uit als de Ocelot, wilde katten met een atletisch en gespierd lichaam. De spots hebben de grootte en vorm van een duimafdruk en moeten zoveel mogelijk goed verdeeld zijn over het lichaam.

De Ocicat ziet er elegant en slank uit, maar is verrassend zwaar. De poezen wegen gemiddeld 3,5 tot 5 kg, terwijl de katers beduidend groter zij en tussen de 6 en 8 kg wegen. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. De ogen zijn groot en schuingeplaatst. Ze kunnen alle kleuren hebben behalve blauw. Ronde kop, opvallende snuit en puntige oren. De Ocicat heeft een gevlekte vacht, die kort, glazend en dicht op het lijf ligt. De kleur kan zijn bruin, blauw, chocolate, lilac, cinnamon en fawn met of zonder zilverkleurige ondervacht.

ocicat
© ToB (wikipedia) (CC3.0)

Karakter

De Ocicat is een erg aanhankelijke en intelligente kat. Ze is actief, speels en nieuwsgierig en kan zeer goed om met kinderen en andere katten. De Ocicat kan wat dominant van aard zijn, en niet alle kattenrassen (zoals bijvoorbeeld de German Rex) gaan goed samen met deze dieren.

De Ocicat leert zichzelf allerlei trucjes aan, zoals het openen van deuren en apporteren van speelgoedmuizen.

Kleuren

De Ocicat komt voor in de kleuren black tabby (tawny), blue tabby, chocolate tabby, lilac tabby, cinnamon tabby en fawn tabby met en zonder silver.

Geschikt voor appartement?

Hun aanpassingsvermogen is erg groot. Ze voelen zich zowel thuis in een appartement als in een huis met een grote tuin. Wanneer ze uitsluitend binnen gehouden worden, geeft dat geen problemen, zolang ze maar voldoende mogelijkheden hebben om hun energie kwijt te kunnen. Een flinke krabpaal is dan ook erg aan te raden.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

De Ocicat kan absoluut niet alleen zijn. Hij heeft gezelschap nodig als hij langere tijd alleen moet zijn. Daarom is het aan te raden meerdere katten tegelijk te houden. Let echter op, wegens zijn dominante karakter kan deze kat niet met alle rassen overweg.

Verzorging

Vachtverzorging is erg eenvoudig, het volstaat om deze kat regelmatig borstelen.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill