Oogzweer

Bij een oogulcus of oogzweer is er een beschadiging van de buitenste laag van de oogbol, ofwel het hoornvlies. Dit zorgt voor pijn, waardoor het dier vaak het oog wat zal dichtknijpen. De beschadiging van het hoornvlies zorgt voor aantrekken van vocht, waardoor er rond de beschadiging een blauwe waas zichtbaar kan zijn. In een later stadium worden er ook bloedvaatjes aangelegd naar de beschadiging.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld dmv een fluoresceïnetest. De dierenarts brengt een groene kleurstof aan in het oog. Deze kleurstof hecht zich niet aan een glad oppervlak maar wel als er een beschadiging aanwezig is. Er is dan een groene vlek zichtbaar op het oog. Verder zullen we nog kijken of er een oorzaak voor deze beschadiging is door het oog te verdoven en goed achter het vlies van het oog, het derde ooglid, te kijken. Als er aanwijzingen zijn voor een verminderde traanproductie zullen we ook deze meten met een teststripje.

Voorkomen

Een oogzweer is bij katten meestal het gevolg van vechten met een andere kat.

Behandeling

De behandeling is in het algemeen intensief en langdurig. Vaak kiezen we voor een antibioticumzalf omdat dit langer op de ogen aanwezig blijft. Bij katten en honden die slecht reageren op de zalf gebruiken we vaker een antibioticumdruppel, al dan niet in combinatie met vitamine A druppels. Indien dit onvoldoende helpt of als er veel losse flapjes rond het ulcus aanwezig zijn, is het nodig de wond 'op te frissen'. Dit doen we altijd onder lichte sedatie. Soms is het daarnaast nodig het 3e ooglid tijdelijk over het oog te hechten om het oog te beschermen en bloedvatingroei meer kans te geven. Om de genezing te controleren is het belangrijk dat men regelmatig op controle komt. We zullen dan opnieuw testen of het oog nog een beschadiging vertoont door een nieuwe fluoresceïnetest te doen. Soms lijkt het oog helemaal genezen maar is er toch nog een ulcus aanwezig. Dit is belangrijk want als u namelijk te vroeg stopt met de behandeling zal de beschadiging toch weer erger worden, met een grote kans op blijvend littekenweefsel!

Artikel overgenomen met toestemming van Dierenkliniek "Brouwhuis" - Rivierensingel 730 - 5704 NZ Helmond

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill