Oosterse Korthaar

Herkomst

oosterse korthaar
©Pschemp (CC3.0)

Er bestaat enige onduidelijkheid over de herkomst van de 'Oosterse Korthaar'. De Oosterse Korthaar is heel waarschijnlijk het resultaat van kruisingen van Siamezen met gewone rasloze huiskatten en andere rassen. Begin jaren 50 hadden verschillende fokkers het idee om een Siamees te fokken zonder de voor de Siamees zo typerende points. Om dit te bereiken werd er met Abessijnen en gewone huiskatten gekruist.

Uiterlijk

De Oosters Korthaar is een elegant, slanke gespierde kat met fijne lange poten, ovale voeten en een lange dunne staart. De lange wigvormige kop loopt uit in een fijne snuit.

De neuslijn is recht en gaat zonder onderbreking over in de afgeronde lijn van het voorhoofd. Stevige kin en goed sluitend gebit. Lange slanke nek. De oren zijn groot en puntig met een brede basis.

De ogen zijn schuin geplaatst en amandelvormig en hebben een groene kleur. De vacht is zeer kort, fijn van structuur en glanzend.

Karakter

Net zoals de Siamees is de 'Oosters korthaar' erg actief, extravert, fier en gevoelig. Ze kunnen prima opschieten met andere katten en honden. Ook met kinderen gaan ze erg goed om.. Ze zijn aanhankelijk en worden graag geaaid en geknuffeld. Ze zijn nieuwsgierig en erg speels en blijven dit tot op hoge leeftijd. Het is een erg 'spraakzame' kat die roept om aandacht.

Kleuren

We onderscheiden de volgende hoofdgroepen:

  1. Effen van aftekeningen: zuiver wit (foreign white), ebony (zwart), blauw, havana (chocolate Brown), lilac (lavendel), cinnamon en fawn.
  2. Tortievacht (onderkant van de haren zijn ontkleurd): smoke en silver.
  3. Tabbyvachten: gemarmerd, gevlekt, getijgerd en 'ticked'

Geschikt voor appartement?

Ja, mits u de nodige klim- en krabpalen voorziet.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Neen, 'Oosterse Kortharen' zijn zeer sociaal ingesteld en kunnen niet tegen alleen zijn.

Verzorging

Aangezien de Oosterse Korthaar een zeer korte vacht heeft, heeft ze relatief weinig vachtverzorging nodig. De vacht wordt niet snel vuil en het is dan ook voldoende de vacht één maal per week te borstelen met een zachte borstel. Knip de nagelpunten regelmatig en reinig de oren met een speciale oorcleaner.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill