De Perzische Kat

Herkomst

Er wordt gezegd dat de Pers afstamt van de Turkse Angora, meegenomen door zeevaarders en kooplieden die tussen Perzië (Iran) en Turkije handelden. Door kruising van deze Turkse Angora en andere katten zou de Perzische Langhaar zijn ontstaan. Dit is echter niet bewezen.

Uiterlijk

De Pers heeft een stevig, gedrongen lichaam met een brede borst, gespierde schouders en een korte krachtige nek. Hij heeft korte benen een stevige beenderstructuur. Toch is het een kat met een adellijk en majestueus voorkomen.

De staart is kort, dik en vol.

De vacht is langharig, vol met een dichte, fijne zijdeachtige structuur. In de lente verliest de Pers een groot deel van zijn dikke vacht.

De kop is rond en breed. De Pers heeft ronde volle wangen, een korte neus met duidelijk stop. De ogen zijn groot, rond en staan redelijk ver uit mekaar. De oren zijn breed aan de basis en zijn laag op de schedel geplaatst. De oogkleuren bestaan in: koperkleurig, donkeroranje, groen of blauw.

Karakter

De Pers is een rustige met momenten zeer speelse kat. Ze heeft weinig nodig om zich bezig te houden, maar verwacht wel de nodige aandacht van zijn baasje. Het zijn perfecte schootkatten die er uren spinnend op kunnen doorbrengen.

Ze komen goed overeen met kinderen, andere katten en honden.

Kleuren

Perzische katten kunnen alle kleuren en tekeningen hebben behalve een gevlekte tekening (De eerst Perzen waren wit). Tegenwoordig bestaat de Pers in ontelbaar veel uiteenlopende vachtpatronen en bijzondere kleuren. Effen kleuren, zoals wit, zwart, blauw, rood, crème, chocolate en lilac, Tabby, Zilver en Golden enz.

Geschikt voor appartement?

Ja, de pers is een rustige huiselijke kat die zich snel zal thuis voelen in een appartement. maar hou er rekening mee dat de Pers in de lente zeer hard ruit.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Ja, een pers verdraagt eenzaamheid, maar wij raden het niet aan.

Verzorging

De vacht van de Pers is zo lang en zo dicht dat de kat hem niet alleen met zichzelf te wassen kan onderhouden. Een dagelijkse borstelbeurt is dan ook noodzakelijk. Als uw kat een keer thuiskomt met een vuile vacht dan kan u in de dierenspeciaalzaak speciale poeders of shampoos kopen die zijn vacht terug in topconditie brengen.

Regelmatig baden is aangeraden en de ogen best met een speciale ooglotion reinigen opdat uw kat geen traanstrepen krijgen.

Beroemde Perzen

De kat van Lodewijk De Zestiende was een witte Pers.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill