Pixie-Bob

pixiebob
© Nathalie Bent (CC3.0)

Herkomst

De Pixie-bob zou ontstaan zijn in de jaren ‘80 uit paringen tussen de ‘Red Bobcat’ (Lynxensoort) en boerderijkatten in ‘Pudget Sounds’ in het noorden van Amerika. Men begon in 1985 met een nauwkeurig fokprogramma dat startte met de poes ‘Pixie’ waaraan het ras later zijn naam ontleende. Er werd heel selectief gefokt door enkel katten te nemen met de uiterlijke kenmerken van een lynx. Het ras werd in 1996 door TICA erkend.

Uiterlijk

De Pixie-bob is een middelgroot tot groot, gespierd kattenras dat bestaat in zowel de kort- als (half)langharige variant. De Pixie-bob heeft een brede, goed ontwikkelde borst en een zware botstructuur. De kop van deze prachtige kat lijkt erg op die van de lynx en dit ras heeft dan ook meestal de karakteristieke ‘lynx’ pluimpes.

De staart is kort en flexibel. Het merendeel van deze katten is meertenig (polydactiel) in tegenstelling tot andere kattenrassen. Het aantal tenen kan gaan tot 7 tenen per voet. De katers zijn een stuk groter en zwaarder dan de poezen en kunnen tot 10 kg wegen. De ogen zijn goudkleurig bruin of groen.

Karakter

Het zijn erg intelligente dieren die je makkelijk allerhande truukjes kunt aanleren zoals apporteren. Zeer speels en boordevol energie. Ze hebben een geweldig karakter en kunnen erg goed om met andere katten, honden en kinderen. Het is de ideale ‘knuffel-kat’ die zich enorm hecht aan ‘zijn’ baasje en diens gezin. Het is van de weinige kattensoorten die houdt van water.

Kleuren

Tabby met warme roodbruine tinten. De ogen zijn goudkleurig tot bruin of groen.

Geschikt voor appartement?

Neen. Deze speelse kat komt erg graag buiten.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Neen. Deze kat hecht zich erg aan ‘zijn’ gezin en houdt er dan ook niet van om lange tijd alleen te zijn.

Verzorging

De vacht vergt weinig onderhoud. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill