Katten zijn vaak nog feventere zonaanbidders dan mensen en de meesten kunnen de hele dag in de zon blijven liggen zonder dat ze zich verbranden. Toch geldt dit niet voor alle katten. Net als bleke mensen zijn er ook katten met witte niet-gepigmenteerde plekken op de huid. De plekken zijn slechts weinig behaard. Deze katten kunnen hier ernstige huidproblemen krijgen tengevolge van het zonnebaden. Een veelvoorkomende huidziekte die het gevolg is van dit zonnebaden is het plaveiselcelcarcinoom of "squameus cel carcinoma".
De meest voorkomende aangestaste gebieden zijn de oorschelpen, de neus en de oogleden. In de beginfase zal de schade zich uiten als roze gebieden met wat verlies van haar. Voortdurende blootstelling aan zonlicht zal uiteindelijk leiden tot meer korstvorming van de huid. Als dit niet wordt behandeld en de kat wordt niet beschermd tegen de zon, kan er een squameus cel carcinoma (SCC) gaan ontwikkelen. Dit is een kwaadaardige tumor die zich zal verspreiden en het omgevende weefsel vernietigt. Soms verspreiden de tumorcellen zich naar andere delen van het lichaam, zoals de lymfeknopen of longen. Als de toestand al vrij ernstig is dan ziet de huid erg rood en kunnen zweren ontstaan met opstaande harde randen op de oren, oogleden, neus, lippen en gezicht. Bloedende oorschelpletsels geven bij sommige katten veel problemen.
De behandeling zal afhangen van de ernst van de aandoening. Als de huidbeschadiging minimaal is moet de kat gedurende de heetste periode van de dag uit de zon gehouden worden (tussen 10:00 en 15:00). Een andere optie is om de katten in te smeren met een zonnebrandcrème (factor 15 of hoger) op de kwetsbare plaatsen. De meeste katten wassen zich echter goed en orgen ervoor dat de crème snel weg is. Als de huidbeschadiging ernstiger is zal het oor geopereerd moeten worden. Voorafgaand aan de operatie kan het best een biopsie (stukje weefsel) genomen worden om te zien of er al sprake is van een SCC. Alhoewel er maar een klein stukje van het weefsel wordt weggenomen voor de biopsie zal de kat toch onder algehele anesthesie moeten. Als er uit de biopsie blijkt dat de kat lijdt aan SCC dan moet de tumor chirurgisch verwijderd worden. Logischerwijs is het het best om dit dan zo spoedig mogelijk te doen, om te voorkomen dat de tumor zich verspreidt in het omgevend weefsel. Het weghalen van de oorschelpen verandert het uiterlijk van uw kat. Als de tumor zich echter aan de oogleden of de neus bevindt zal de chirurgie een stuk lastiger zijn. In dit geval kan men ook voor chemotherapie kiezen.
De prognose hangt af van hoe snel de kat wordt behandeld. Hoe sneller de diagnose is gesteld en het beschadigde weefsel wordt verwijderd, hoe beter de prognose. Als niet al het aangetaste weefsel kan worden verwijderd dan is de prognose gereserveerd.
Artikel overgenomen met toestemming van Dierenkliniek "Brouwhuis" - Rivierensingel 730 - 5704 NZ Helmond