Katten zijn inspirerende wezens. Ze zijn mooi, elegant, eigenzinnig, mysterieus en volkomen amoreel. Geen wonder dat menig kunstenaar zich heeft laten inspireren door deze bijzondere creaturen. Dat begon al met de Egyptenaren die de besnorde vriendjes als goden afbeelden. Maar ook in moderne(re) media als strip komen we de kat regelmatig tegen, in alle soorten en maten. Een aantal daarvan heeft zelfs de status van beroemdheid behaald. De eerste stripkat is waarschijnlijk Krazy Kat, bedacht en getekend door George Herriman. Van 1911 tot 1944 beleeft deze kat met een spraakgebrek (hij slist) avonturen in de New York Journal. In 1923 werd Felix geboren. Zijn geestelijke vaders waren Otto Messmer en Pat Sullivan creëerden hem voor de bioscoop als animatiefiguur. Pas daarna werd hij, als gevolg van zijn succes, ook een strippersonage. Vele katten volgden: de cynische Fritz de kat van Robert Crumb. Looser Tom uit Tom en Jerry en Silvester; beide afkomstig uit de studio van Hanna en Barbera en natuurlijk de egoïstische Garfield van Jim Davis.
In Europa hebben katten minder de hoofdrol in strips, maar er zijn wel een paar geweldige katten in de bijrol. Denk aan de gemene Azraël, de kat van Gargamel de tovenaar die het steeds op de smurfen heeft voorzien. Azraël is vooral slachtoffer, zowel van de smurfen, die hem altijd te slim af zijn, als van zijn baas, die hem daar dan weer voor op zijn donder geeft Eén van de mooiste en meest 'kattige' stripkatten is die van Guust Flater. Zijn bedenker Franquin toont deze kat weliswaar als een chagrijnige, zelfzuchtige rover met elke slechte eigenschap die je bij een kat kunt bedenken, maar tegelijk ademt iedere penseelstreek van de grote tekenaar zijn liefde en bewondering voor deze onnavolgbare dieren.
Ook ons land heeft zijn bekende stripkatten, van wie de door Jan Kruis gecreëerde ‘je weet wel kater’, wellicht het meest tot de verbeelding van het Nederlands publiek heeft gesproken.
De nieuwste stripkat heet Robin. Robin heeft echt bestaan, een blauwe Rus en een monument van kattigheid was hij. Na zijn dood meenden zijn verzorgers, tekenaar Hans van Oudenaarden en ‘schrijfster’ Caroline van der Lee dat hij het waard was om als stripkat door te leven in ‘puppy from hell’. Hopelijk vindt de lezer dat ook.