Machairodontinae - Sabeltandkatten

De Machairodontinae of Sabeltandkatten zijn een subfamilie van de katachtigen waarvan alle leden intussen uitgestorven zijn en enkel bekend zijn van fosielen zowat die overal ter wereld gevonden werden. Ze vertoonden dus dezelfde verspreiding als de huidige katachtigen en hadden er een gemeenschappelijke voorouder mee die ongeveer 20 miljoen jaar geleden leefde.

De huidige katten hebben kegelvormige tanden. Typisch voor de Sabeltandkatten waren de mesvormige, afgeplatte hoektanden die vaak - maar zeker niet altijd - erg lang waren. Ook de andere tanden waren groter dan de van de huidige katten en ze stonden ook verder naar voren in de kaak. Omwille van de grote tanden hadden sabeltandkatten ook speciale aanpassingen die toelieten hun bek heel ver open te trekken.

De bekendste sabeltandkat is ongetwijfeld Smilodon, ook gekend als de sabeltandtijger, die voorkwam in Noord- en Zuid-Amerika. Het dier was iets kleiner dan een leeuw (ongeveer 1.5 meter schofthoogte en meer dan 2 meter lang) maar zwaarder gebouwd. De indrukwekkende hoektanden konden wel 30 centimeter lang worden.

Er werden enkele goedbewaarde fosielen gevonden die in een teerput gesukkeld waren. Zodoende is er een vrij goed beeld van de sabeltandtijger.

De Homotherium was een ander lid van de Sabeltandkatten en kwam in onze contreien voor. Hij wordt ook vaak sabeltandtijger genoemd, hoewel beide dieren tot een ander geslacht behoorden.

De laatste exemplaren van deze subfamilie stierven ongeveer 10.000 jaar geleden uit. Het is niet duidelijk wat hier de juiste oorzaak van was.

smilodon
de sabeltandtijger moet er ongeveer zo hebben uitgezien
litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill