Savannah

savannahHerkomst

De Savannah is een hybride kattenras, ontstaan uit een kruising tussen een Afrikaanse Serval en een huiskat.
Deze dieren zijn illegaal in België, maar mogen wel in Nederland worden gehouden. Het ras is genoemd naar de Afrikaanse savanne, de graslanden waar de Servalkat veelvuldig voorkomt.

Bij kruisingen tussen huiskatten en wilde kattensoorten duurt het dikwijls tot de 5e generatie vooraleer er vruchtbare katers worden geboren. Door deze kruising hebben de Savannahs een lichaam als een Serval en zijn ze in karakter niet verschillend met een normale huiskat. Hun atletisch lichaam verteld dat ze over een enorme sprongkracht beschikken en dat maakt ze ook anders dan een normale huiskat. Het is een van de meest recent kattenrassen en daarom nog relatief zeldzaam.

Uiterlijk

De Savannah is een van de grootste kattenrassen. Het gewicht bedraagt tussen de 4 en 7 kilo.
Katers zijn beduidend groter dan poezen.
Een grote, slanke, elegante kat die quasi identiek is van zijn wilde voorouder, de Serval.
De vacht is kort tot middelmatig van lengte en vrij ruw van structuur. Bij de meest bekende kleur zwart gevlekt dient de vacht een oranjegouden grondkleur te hebben met krachtige donkere vlekken. Daarnaast bestaat hij ook in zilver gevlekt, effen zwart en zwart smoke. Deze laatste kleuren zijn ontstaan door het noodzakelijke inkruisen van andere rassen.
De poten net als de nek zijn opvallend lang en goed gespierd.
De kop heeft de vorm van een driehoek. Het hoofd is klein in vergelijking tot het lichaam. De oren zijn groot en hoog op het hoofd geplaatst. Licht opvallende vorm: de bovenlijn heeft de gekleurde, horizontale strepen (occelli) op de achterzijde van het oor zijn gewenst. De ogen hebben een eigenaardige vorm, vanboven driehoekig en vanonder amandelvormig.

Het karakter

De Savannah is een schuwe maar tegelijk erg nieuwsgierige kat. In een vertrouwde omgeving is hij vriendelijk en uiterst sociaal, maar in onbekende situaties is hij afwachtend en voorzichtig.
Het zijn aanhankelijke katten, erg vriendelijk en dol op aandacht. Gezien zijn wilde voorouder is het geen rustige kat. Ze heeft zeer veel beweging nodig en is niet geschikt voor een appartement.

Kleuren

Zwart, bruin spotted tabby, zilver spotted tabby en zwart smoke.

Geschikt voor appartement?

Neen, het is nog een erg jong ras en de ‘wilde’ karaktertrekken zijn nog niet helemaal verdwenen. Uw sofa of meubelen zouden er wel eens onder kunnen lijden, als de kat zijn benodigde beweging niet krijgt.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn ?

Neen.

Verzorging

Een Savannah behoeft geen speciale verzorging. De zorg die men aan ieder andere kat zouden geven volstaat ook voor een Savannah. Ze hebben geen speciale voedingsbehoeften en eten gewoon, normaal kattenvoer net als ieder andere kat.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill