In 1961 werd er, op een Schotse boerderij in Perth, een nest boerenkatjes spontaan een witte kitten met naar voren gevouwen oortjes geboren. Het katertje wekte al snel de interesse van kattenfokkers. Door het kruisen met huiskatten en Britse Korthaarkatten werd de bijzondere mutatie die voor het gevouwen oor verantwoordelijk was in een nieuw ras vastgelegd onder de naam Scottish Fold. De factor die de gevouwen oren van de kat veroorzaakt, vererft dominant. Helaas is gebleken dat het gen niet alleen de grappige gevouwen oortjes veroorzaakt, maar ook kan leiden tot afwijkingen in aan het kraakbeen op andere plaatsen in het lichaam, vooral wanneer beide ouders Scottish Folds zijn. Onder andere om deze reden trok de Engelse overkoepelende organisatie destijds de aanvankelijk gegeven voorlopige erkenning weer in. Intussen waren er echter verscheidene Scottish Folds naar de Verenigde Staten geëxporteerd en daar wordt het ras nog steeds gefokt.
De mollige, grappige Scottish Fold is geen menselijk kweekresultaat. Alles aan deze kat is natuurlijk. Haar dikke poten, volle wangen en kogelronde oogjes zijn eveneens aangeboren, evenals haar snoezige hangoortjes, waaraan ze haar ongewone uiterlijk te danken heeft. Zoals de tipjes van een fluwelen kapje hangen de tere oortjes over de rondingen van het kattenkopje.
Er is ook een langharige versie van deze kat, de Highland Fold en er zijn twee versies, de Scottish Straight en de Highland Straight, met staande oren maar met de typische bouw en vacht van de Fold. In Australië wordt de Scottish met staande oren de Scottish Shorthair genoemd.
De Scottish Fold heeft een een relatief korte nek met daarop een ronde kop met een sterk ontwikkelde kaak, die bij de mannetjes veel sterker ontwikkeld is dan bij de poezen. De neus is kort en vertoont een lichte stop. De ogen zijn groot en rond en staan vrij ver uit elkaar. De oren staan naar voren en naar beneden gevouwen. Ze staan in een kapvorm en geven de schedel een extra ronde aanblik, de oortopjes zijn rond. Het Fold-gen, verantwoordelijk voor het vouwen van de oren, is dominant. Dit wil zeggen dat maar een van de twee ouders een Scottish Fold moet zijn, opdat er Fold-kittens geboren worden. De kittens worden echter niet met deze hangoortjes geboren. Na ongeveer 21 dagen beginnen de oren te plooien. Na 4 weken weet men wie er Scottish Fold zal zijn en wie niet.
De Scottish fold is middelgroot, gespierd met een middelzwaar beendergestel. De romp is gerond en de poten zijn kort tot middellang in verhouding tot het lichaam. De voeten zijn rond en sierlijk. Ze hebben een middellange tot lange staart. De vacht is dubbel, erg dicht ingeplant en voelt heel erg zacht aan.
De Scottish Fold is een zeer rustige, zachtaardige en aanhankelijke kat. Ze houdt van mensen en past zich makkelijk aan. Ze is gezellig, speels en een ideale speelkameraad voor kinderen. De Scottish Fold komt goed overeen met andere katten en zelfs honden.
Ze zijn niet snel uit hun doen, ook in drukke gezinnen voelen ze zich prima op hun gemak. Ze zijn uitstekende speelkameraadjes voor kinderen.
Scottish Folds zijn verre van luidruchtig, ze gebruiken hun zachte stem niet veel. Hoewel ze graag aangehaald en geknuffeld worden, dringen ze zich niet tot vervelens toe op. Ze stellen gezelschap op prijs, maar ze kunnen ook goed een dagje alleen blijven.
De vacht kan alle kleuren hebben. Veelvoorkomende kleuren zijn: blauw, rood, zwart en creme, eventueel met wit en een tabbytekening, maar ook effen wit komt voor, de oogkleur is meestal koperkleurig of oranje.
Ja. Het zijn katten die zich makkelijk aanpassen.
Niet echt. Ze stellen gezelschap op prijs, maar ze kunnen ook wel eens goed een dagje alleen blijven.
De vacht is met een minimum aan verzorging in goede conditie te houden. Het is voldoende om de kat regelmatig te borstelen. Tijdens de rui kan een rubberen borstel of massagehandschoen dienst doen om de dode en losse haren te verwijderen. De oren kunt u af en toe schoonmaken.