De Siamees

Herkomst

siamees.jpg

De oudste afbeelding van de Siamees dateert van 1350 in een oud manuscript uit Siam (het huidige Thailand). In het begin van de 19e eeuw maakte de Duitse bioloog 'Pallas' reeds melding van de Siamees die leefde in Centraal-Azië. In het oude 'Siam' washet ras gereserveerd voor de Koninklijke familie en werden ze nauwgezet binnen het koninklijk paleis gehouden. In 1884 kwam, Sir Owen Gould, de Britse consul in Bangkok, echter in het bezit van twee Siamezen, Pho en Mia en in datzelfde jaar bracht Auguste Pavie, een Franse diplomaat in Bangkok, twee Siamezen naar Frankrijk.

Siamezen hadden in die tijd overigens nog niet de bouw van de Siamees van tegenwoordig. Ze waren een stuk forser van bouw en de schedelvorm was vrij rond. De eerste importen waren sealpoints, maar later bleken deze katten ook spontaan kittens in andere kleuren voort te brengen, zoals bluepoint, chocolatepoint en lilacpoint. Deze 4 kleuren zijn de zgn. "klassieke kleuren". In de jaren '50 en '60 ging men Siamezen fokken in andere kleuren

Uiterlijk

De Siamees heeft een slanke, elegante en lenige bouw. Het sierlijke lichaam is lang en gespierd. De achterhand is hoger dan de voorhand. De poten zijn slank en lang, de voeten ovaal. De staart is lang en dun en loopt spits toe als een zweep.

De lange, wigvormige kop wordt gedragen op een lange, slanke nek. De kat maakt een levendige en intelligente indruk. De oren zijn groot en puntig, breed aan de basis. De oren zetten de lijnen van de wig voort. De Vacht is zeer kort, fijn, glanzend en glad aanliggend.

De blauwe amandelvormige ogen zijn schuin geplaatst,maar niet diepliggend.

De points bevinden zich op de kop als masker, op de oren, poten, voeten en staart.

Karakter

De Siamees is de meest extraverte van alle kattenrassen. Ze hebben een uitgesproken karakter en ze staan bekend om hun luidruchtige, maar melodieuze stem. Siamezen hebben een enorme behoefte aan sociaal contact en zijn erg bezitterig. Ze hebben nood aan aaien, knuffelen en ze zullen er alles aan doen om aandacht te krijgen. Het is ook de ideale schootkat.

De Siamees is een vrolijke en speelse kat die erg goed overeen komt met andere katten en honden. De Siamees is ook perfect af te richten; ze apporteert, zit, rolt enz. op eenvoudig verzoek. De Siamees is één van de langst levende raskatten.

Kleuren

De vier "klassieke kleuren" zijn sealpoint , bluepoint, chocolatepoint en lilacpoint. Sinds de jaren '60 bestaat de Siamees ook in: 'red point', 'cream point', 'tortie point', 'tabby point' en 'particolore'.

Geschikt voor appartement?

Ja.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Neen, de Siamees kan absoluut niet tegen alleen zijn. Indien te lang alleen zal hij alles beginnen vernielen gaande van gordijnen tot tafelpoten….

Verzorging

De Siamees heeft zeer weinig verzorging nodig. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill