Somali

Herkomst

somali
© Pieter Lanser (CC2.0)

De Somali is feitelijk een langharige Abessijn. Het moederras van deze langharige prachtkat, de kortharige abessijn, ontstond als ras in Engeland en verspreidde zich al snel doorheen Europa en de Verenigde Staten.

Amerikaanse en Australische fokkers begonnen al in de jaren zestig deze langhaar abessijnen te fokken. Door de weerstand onder abessijnen-aanhangers die vonden dat hun ras korthaar was, werd er geopteerd voor een andere naam. Omdat Somalië dicht bij het land ligt waarnaar ooit de abessijn genoemd was, Abessinië (het huidige Ethiopië), koos men dat land om de langhaar abessijn zijn eigen rasnaam te geven. De eerste somali's die werden geïmporteerd in Europa, kwamen naar Duitsland en Nederland in de jaren zeventig en stamden uit het Amerikaanse fokprogramma. In de jaren tachtig werd de Somali wereldwijd als ras erkend en werd de rasstandaard opgesteld die eigenlijk op het hoofdstuk van de vacht na gelijk is aan die van het moederras, de Abessijn.

Uiterlijk

De Somali is gemiddeld van grootte, elegant en gespierd van bouw. De kop heeft een gematigde licht geronde wigvorm met afgeronde contouren. De neuslijn is glooiend en tussen de oren is veel ruimte. De kop gaat over in een elegante nek. De oren zijn groot en gematigd puntig en staan open. De ogen zijn amandelvorming & groot. Ze kunnen van goudkleurig tot groen zijn. De abessijn geeft de indruk hoog op de poten te staan. De staart is stevig aan de aanzet, gemiddeld van lengte en door het lange haar is de staart bossig en eindigt in een brede pluim.

Karakter

De Somali vraagt veel aandacht en is erg op zichzelf. Somali's zijn intelligente katten die betrokken willen zijn bij alles wat er in huis gebeurt. Ze zijn zeer op mensen gericht en hebben een hechte band met hun baasje (dat ze trouwens zelf kiezen binnen het gezin). Het zijn geen echte schootkatten. Een Somali beschouwt zijn baasje als een buddy waar je samen dingen mee onderneemt. De somali is een actieve aanhankelijke en soms wat veeleisende kat voor mensen die de combinatie van subtiliteit, gevoeligheid, activiteit, affectie en intelligentie waarderen.

Kleuren

Kleuren: alle somali’s bezitten het typerende Ta-gen dat een getickt tabbypatroon veroorzaakt. De "wildkleur" (zwart) en "sorrel" (cinamon) zijn de klassieke kleuren. Ook zijn er blauwe en fawn versies. Tevens worden er ook op beperkte schaal andere kleuren gefokt: rood, crème, schildpad, chocolate en lilac. Al deze tinten worden ook in de zilverversies gefokt.

Geschikt voor appartement?

Ja

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Het zijn kieskeurige gevoelige dieren die zich niet op hun plaats voelen in een te grote groep, maar er ook niet tegen kunnen om als enig huisdier in een huis te wonen waar de eigenaren de hele dag werken.

Verzorging

De somali vereist betrekkelijk weinig verzorging. Een borstelbeurt af en toe met een zachte borstel om de dode haren te verwijderen is voldoende. Sommige Somali's hebben een aanleg voor tandsteenvorming en tandvleesproblemen en hierbij is tijdig voorkomen en het gebit goed laten schoonmaken door de dierenarts bij de jaarlijkse controle echt aan te raden.

litterkwitter
"Er zijn twee manier om te ontsnappen aan de ellende van het leven: muziek en katten." - Albert Schweitzer