Sphynx (Canadian Hairless)

Herkomst

sphynxHet kattenras Sphynx, waarvan de kittens kaal geboren worden, is van Canadese afkomst. Nu en dan vonden er spontane mutaties plaats die leidden tot de geboorte van naakte kittens. In 1966 werd een haarloos kitten geboren uit een huiskat in Canada (Cabbagetown Toronto). Hetzelfde gebeurde in de jaren 70 op een boerderij in Minnesota in de Verenigde Staten. In het begin werd als uitkruispartner veelvuldig gebruik gemaakt van de Devon rex. Het gen dat de haarloosheid bij de Sphynx veroorzaakte was een recessief verervend gen dat echter dominant vererfde ten opzichte van het Devon rex gen.

Uiterlijk

De Sphynx ziet er naakt uit, maar compleet haarloos is hij niet. De huid van een Sphynx is bedekt met heel korte donshaartjes. Als je hem aait voelt hij aan als een perzik of eerder een zeemvel. Op de oren, snuit, voeten en staart kunnen de donshaartjes iets langer zijn.

Karakter

Het is een intelligente en zeer sociale kat die er erg van houdt om geaaid en geknuffeld te worden. Het is een speels en levendig dier dat perfect alleen, maar ook met andere huisdieren en mensen zeer speels en energiek omgaat.

Kleuren

Deze kat bestaat in alle kleurschakeringen.

Geschikt voor appartement?

Ja. De Sphynx is een kat die perfect binnen kan leven.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Neen, deze sociale en aanhankelijke kat houdt er niet van om de hele dag alleen te zijn. Als u veel van huis bent, schaft u zich best een tweede kat aan om hem of haar gezelschap te houden.

Verzorging

De Sphynx heeft meer verzorging nodig dan zijn ‘behaarde’ soortgenoten.

Hij heeft een hogere stofwisseling waardoor zijn lichaamstemperatuur iets hoger ligt dan van andere katten. Dit leidt er toe dat deze kat meer eet dan een gewone kat. Zorg er dus voor dat er altijd voldoende droogvoer beschikbaar is (en uiteraard drinkwater).

Sphynxen transpireren en produceren talg (huidsmeer) daarom raden wij aan de de kat éénmaal per week te wassen worden met een zachte, milde zeep.

Ook de oren van de Sphynx hebben aandacht nodig. Sphynxen produceren immers meer oorsmeer dan andere rassen vandaar bij elke de wasbeurt de oren schoonmaken met een wattenstaafje.
De nagels moeten ook regelmatig (voorzichtig) worden geknipt. Borstelen is niet nodig.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill