Episode 15: Spinnen

19 april 2010

Vandaag heb ik een vogel gevangen. Trots als ik was, heb ik hem op het terras gelegd. Maar deze keer was de reactie van het vrouwtje precies het tegenovergestelde : « Ach, nee ! Wat heb je nu gedaan ?! Die arme kleine vogel ! » Het was alsof ik de derde wereldoorlog had ontketend. Wat een theater ! Wat is nu het verschil tussen een muis en een vogel ? Het zijn alle twee dieren die deel uitmaken van het menu van een kat, dat is toch normaal, niet ? En daarbij komt nog, dat ik jagen grandioos vind. Ik kom uit een familie van grote jagers die, generaties lang, voor zichzelf moesten zorgen, dus het is genetisch bepaald, ik kan er niets aan doen. Maar mensen hebben soms vreemde ideeën. Zoals eergisteren nog. In de avond – iedereen keek naar de tv – zag ik een grote spin die over de vloer in de kamer liep. Ik wilde hem pakken maar het vrouwtje tilde me op zodat de spin kon ontsnappen door onder de kast te rennen.
« Spinnen in de avond brengen voorspoed en geluk, die moet je niet vangen », vertelde ze me.
En dan, de volgende ochtend : een ijselijke gil. Toen moest ik ineens de spin vangen, want « Spinnen in de morgen brengen kommer en zorgen ».
Ik zweer het je, het was dezelfde spin !

Het menselijk ras heeft een kant die op zijn zachts gezegd een beetje getikt is, vind ik. Of misschien is het menselijk ras geheel en al normaal en is mijn vrouwtje de uitzondering die de regel bevestigt.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill