Als je begrijpt wat ik bedoel

1983 Nederland 84 min.

Genre: animatiefilm

Regisseur: Bjørn Frank Jensen , Bert Kroon & Harrie Geelen

Schrijver: Marten Toonder

Hoofdrollen: Tom Poes : Stem van Trudy Libosan & Olivier B. Bommel : stem van Fred Benavente

Korte inhoud

"Als je begrijpt wat ik bedoel" is Nederlands enige avondvullende tekenfilm van eigen bodem. Hoofdrollen in deze film zijn weggelegd voor Tom Poes en Heer Olivier B. Bommel.

In 1983 verschijnt de film die is gebaseerd is op het verhaal “De Zwelbast” uit 1957. De titel “Als je begrijpt wat ik bedoel” is afkomstig van een uitspraak die Heer Bommel vaak uit.

Het is buiten noodweer en binnen in slot Bommelstein zit butler Joost, rillend van angst en de kou te lezen in een boek. Wat er daarin staat is niet prettig. Met dit weer op een vrijdag de 13de zal de Zwelbast op bezoek komen. Slecht nieuws dus. Hij raakt in paniek en rent naar zijn baas, Heer Olliver B. Bommel. Deze gelooft niks van die onzin. Maar op dat moment is er buiten duidelijk de contouren van een draak, de Zwelbast zichtbaar. Ook wordt er in de tuin een gespikkelde bal gevonden, die Heer Bommel meeneemt. De volgende dag is er ook een grote voetafdruk in de tuin aanwezig. Joost moet van Heer Bommel deze laten verdwijnen, want die avond zal Heer Bommel een groot feest houden op slot Bommelstein en dit soort zaken kan hij niet gebruiken. Maar dan blijkt de bal een ei te zijn die uitkomt. Tevoorschijn komt een klein Zwelgbastje die Heer Bommel liefdevol Zwelgje noemt en hij besluit hem op te voeden als ware het zijn eigen zoon. Tom Poes denkt er het zijne van, dat kan alleen maar problemen geven. En hij krijgt geen ongelijk want Zwelgje heeft de onhebbelijke eigenschap om enorm op te zwellen als hij zich opwindt. De grote Zwelg(je) is niet bepaald een vriendelijk wezen en bovendien maakt hij behoorlijke amok en veroorzaakt hij veel ellende. Het gaat echt mis op het grote feest als Zwelgje weer opzwelt en de gasten de stuipen op het lijf jaagt. De boeven Bul Super en Hiep Hieper die op het feest aanwezig zijn om hun slag te slaan, zien wel misdadige mogelijkheden voor Zwelgje en ontvoeren hem. Ze gebruiken hem om de bank te overvallen. Maar de politie staat paraat en Zwelgje en Heer Bommel moeten naar het gevang maar beide kunnen vluchten.

IMDB Rating: 7,5/10

litterkwitter
"Er werd mij verteld dat de trainingsprocedure met katten moeilijk was. Dat is het niet: de mijne had mij getraind in 2 dagen" - Bill Dana