Tonkinees (Tokanees, Tonkanees)

Herkomst

De Tonkinees of Tokanees is een kruising tussen de Siamees en de Burmees met de kenmerken van beide rassen. De Tonkinees wordt ook wel eens de gouden Siamees genoemd. De naam Tonkinees komt van het feit dat de Golf van Tonkin op de zelfde breedtegraad ligt als Birma en Siam (het huidige Thailand). Vele Europese instanties beschouwen de Tonkinees niet als een een authentiek ras, maar als een hybride omdat de kruising van Tonkinezen onderling statistisch gezien 50% Tonkinezen, 25 % Burmezen en 25% Siamesen oplevert. Een kruising tussen Siamees en Burmees daarentegen levert 100 % Tonkinezen op.

Uiterlijk

De Tonkinees is middelgroot en van het oosterse type. De morfologie ligt tussen die van de lange slanke Siamees en de meer gelijkmatige gebouwde Burmees. Hij weegt tussen de 2,5 en 5,5 kg. Het lichaam moet stevig en gespierd zijn, met kop, lichaam, poten, voeten en staart in verhouding, zodat er een evenwichtig geheel is.

Het vachtpatroon is uniek. De oren, het masker, poten, voeten en staart behoren donkerder van tint te zijn, overgaand naar een lichtere tint van dezelfde kleur op het lichaam. De textuur van de vacht is glad tegen het lichaam aanliggend, met een natuurlijke glans.

De staart is lang vanaf de dikke basis en in een punt uitlopend. De kop heeft een gematigde wig met vierkante snuit en een lange neus. Van op zij gezien is er een lichte stop zichtbaar. De hals is relatief kort. De oren zijn middelgroot en breed aan de basis met ovale puntjes. De ogen zijn perzikpitvormig staan ver uit mekaar. De kleur van de ogen gaat van blauwgroen tot aquamarijn.

Karakter

De Tonkinees is een alerte, actieve en speelse kat die veel ruimte nodig heeft. Hij is zeer gesteld op mensen. Hij kan zeer goed om met soortgenoten, is zeer gehecht aan zijn baasje. Hij vraagt net als de Siamees zeer veel aandacht en kan absoluut niet tegen alleen zijn.

Kleuren

De kleuren zijn dezelfde als bij de Burmees, maar iets minder intens. De voornaamste variëteiten zijn:

  • Natural Mink (Brown bij de Burmees, seal bij de Siamees): het lichaam heeft een warme middelbruine kleur en de points zijn donker bruin.
  • Champagne Mink (chocolate): het lichaam heeft een lichtgele tot crèmekleur, de points zijn chocolade bruin.
  • Blue Mink: het lichaam heeft een zachte blauwgrijze kleur, de points zijn donker zilverkleurig.
  • Platinum Mink (lilac): het lichaam heeft een licht zilvergrijze kleur, de points zijn donker zilverkleurig.
  • Honey Mink (cinnamon): het lichaam is goud tot abrikoos van kleur, de points zijn roodbruin.

Geschikt voor appartement?

Neen, de Tonkinees heeft zeer veel ruimte nodig.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Neen, net als de Siamees kan de Tonkinees niet tegen eenzaamheid.

Verzorging

De Tonkinees heeft erg weinig verzorging nodig. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende.

litterkwitter
"Er werd mij verteld dat de trainingsprocedure met katten moeilijk was. Dat is het niet: de mijne had mij getraind in 2 dagen" - Bill Dana