Turkse Angora

Herkomst

Turkse AngoraDe Angora ofwel Ankara kat is het oudste langhaar ras van de wereld  en gaat terug tot de 15e eeuw in Turkije in de buurt van Ankara. Al gauw kwamen ze ook in Frankrijk en Engeland terecht. Tegen het begin van de 20e eeuw verloor het ras echter  sterk aan populariteit ten voordele van de Pers.

Een kweekprogramma in de zoo van Ankara redde het ras, dat nu Turkse Angora heet. In Turkije komen Angora's in tal van kleuren voor, elk met een eigen naam. Bekende Turkse namen zijn onder andere sarman (red tabby), de tekir (black tabby) en de Ankara kedisi (bij voorkeur odd-eyed of blue-eyed wit). Het ras is zeer populair in de Verenigde Staten en Europa.

Uiterlijk


De Turkse Angora heeft een Middellange tot lange glanzend, fijne vacht.

De Turkse Angora is een sierlijke, oosterse gebouwde kat.  De volwassen poezen wegen gemiddeld zo'n drie kilo, de katers vijf tot zes kilo.

Stevig, gespierd en elegant. Klein tot middelgroot lichaam dat relatief lang is.  De achterpoten staan wat hoger dan de voorpoten.  Kleine, ronde voeten met pluimpjes tussen de tenen.  Slanke, middellange, sierlijke hals. Volbehaarde, brede staart, spits toelopend naar het einde.

Karakter


Zeer speelse en erg nieuwsgierige kat die erg op mensen is gericht. Een kat die zeer veel aandacht vraagt en dus tijd.   Ze willen echt hun eigen uurtje per dag hebben, waarin ze zich helemaal kunnen uitleven met hun mens, lekker spelen, apporteren, of heerlijk knuffelen. Het zijn wel praters, maar geen zeurders (zoals de Siamees). Andere kattenrassen verdragen ze goed, ook honden zijn meestal geen probleem.

Kleuren

In het begin hield men zich alleen bezig met de fok van de witte Turkse Angora. Gekleurde dieren werden als een foutje aangemerkt. Gelukkig heeft men ingezien dat ook de gekleurde dieren wel degelijk Turkse Angora's zijn, vandaar dat nu ook alle natuurlijke kleuren worden erkend. Dit zijn zwart, blauw, rood, crème en schildpad en verder de effen of diverse tabby-patronen. Ook zilver hoort tot de mogelijkheden en dit alles met of zonder wit. Ook het Van-patroon en Harlekijn begint een vertrouwd beeld te worden

Geschikt voor appartement?

Neen.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn ?

Het zijn geen dieren om alleen te houden, zeker niet als u veel van huis bent. U kunt dan beter overwegen twee katten te nemen of geen kat.

Verzorging

De vachtverzorging kan men in principe in z’n geheel aan de kat zelf overlaten. Men kan in een periode van rui een extra borstelbeurt geven, maar dit is geen noodzaak.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill