Turkse Van

Herkomst

Turkse Van
© biseyli (wikipedia) (CC3.0)

Dit prachtige natuurras ontstond in het gebied rond het Van meer aan de berg Ararat in het oosten van Turkije, niet ver van de Armenië en Iran. De eerste afbeelding van deze kat vinden we terug op een Romeins schild dat werd gevonden in Armenië uit de periode dat de Romeinen Armenië bezetten. De Turkse Van staat ook bekend als de Van Kat, de Turkse Kat, de Zwemmende Kat en de Turkse Zwemmende Kat wegens zijn voorliefde voor water. In Turkije zelf wordt hij Van Kedisi genoemd.

In 1955 reisden twee Engelse dames door Oost Turkije. Ze namen vijf rood met witte katten mee en zijn hiermee gaan fokken. Dat was het begin van het officieel maken van het ras Turkse Van. Vanuit Engeland verspreidde het ras zich langzamerhand over de gehele wereld.

Er doen over deze kat heel wat verhalen de ronde. Het bekendste is de volksvertelling die zegt dat toen de Ark van Noach strandde en het water daalde, de katten hun beschermende verblijf verlieten. Ze trokken de berghellingen af naar de oude nederzetting van Van. Toen ze de ark verlieten werden ze door Allah gezegend en de rode vlekken op hun kop zouden de plaats zijn waar hij ze aanraakte.

Uiterlijk

Het is het zwaardere, maar toch nog elegante neefje van de Turkse Angora. Het is een overwegend witte kat met een langharige vacht, met grote gekleurde vlekken bovenop de kop, een gekleurde staart en enkele kleine vlekjes op het lichaam. De staart vertoont vijf tot acht vage ringen. De ogen zijn opvallend, omdat de kat vaak odd-eyed is (met een amberkleurig en een blauw oog).

Karakter

Deze katten worden vaak beschreven als meegaand, aanhankelijk, onafhankelijk, rustig, sociaal, vriendelijk, intelligent en tamelijk speels. In werkelijkheid is het een kattenras van extremen. De kat kan het ene ogenblik erg rustig liggen te slapen en het volgende moment zit ze te ravotten in de tuin en graven ze een kuil als een echte hond. Ze houden trouwens net als honden enorm van apporteren. Hun wispelturige karakter maakt echter dat Turkse Vans niet allemaal geschikt zijn voor te houden in een huis met kinderen.

Deze katten hebben een zachte stem, maar laten die stem wel erg graag horen. Het zijn slimme katten die erg snel dingen leren zoals deuren openmaken. Ze leven erg lang in vergelijking met andere kattenrassen.

Kleuren

Het officieel erkende Van-patroon, een witte vacht met kleurvlekken op de kop en een gekleurde staart is altijd hetzelfde, maar er zijn variaties in de kleur van de vlekken en staart. De ogen zijn blauw, amber of odd-eye (ongelijk gekleurde ogen).

Geschikt voor appartement?

Neen, deze kat heeft behoefte aan frisse lucht en ravotten in de tuin.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Neen.

Verzorging

Ze vergen weinig onderhoud, omdat ze ze geen wollige ondervacht hebben is een borstelbeurt per week voldoende.

litterkwitter
"Ik hou van varkens. Honden kijken naar ons op, katten kijken op ons neer. Varkens behandelen ons als gelijken." - Winston Churchill